van der Poel satte världsrekord och tog guld

Uppdaterad
Publicerad

Nils van der Poel satte världsrekord på 10000 meter när han vann sitt heat på 12.30,74. Därmed följde han upp guldet på 5000 meter med ett nytt på 10000 meter.

– Jag har tickat alla upplevelser man kan ha som idrottsman, säger van der Poel.

De sista 5000 meter, visserligen med flygande start, gick på 6.10 – att jämföra med hans guldlopp på just 5000 meter som han vann på 6.08,84.

– Det var väldigt roligt och väldigt stort. Vi trodde att det skulle finnas i dag. Det känns få förunnat att få sluta så här, säger van der Poel som hade satt ett schema för 12.35 till Discovery och berättar om att han var mer avslappnad i dag än inför 5000 meter.

van der Poel har hintat om att, om inte sluta, så ta en paus på två år.

– Det låter ju tyvärr som om han kommer att sluta men han är anmäld till VM om en månad. Vi får se om han tar den platsen, säger SVT-experten Sebastian Falk och van der Poel bekräftade att det blir en start i VM.

– Jag har för avsikt att ge mitt bästa på VM sen ser jag fram emot nästa utmaning, säger van der Poel, som inte vill prata för mycket om framtiden.

”Fokus på guldet”

Det var fokus på guldet men van der Poels superkapacitet gjorde att världskordet också fixades.

– Tekniskt träffade jag inte jättebra inledningsvis men det blev bättre och bättre. Jag vågade inte ”riska” för mycket med för långt kvar utan att lösa guldet fick gå före världsrekordet. Därför blev det snabba splits på slutet, säger van der Poel.

De två sista varven (av 25) var hans snabbaste i loppet.

Sista heatet ”varvat”

När det sista paret med Bart Swings och Ted-Jan Bloemen gått i mål gick van der Poel runt i munskydd och vinkade.

– Det är magiskt, vilket upplägg. Att kunna göra det så progressivt, säger experten Sebastian Falk om den dubbla guldmedaljören.

Första 5000 meterna gick på 6.20 och andra på 6.10. Hans tidigare världsrekord från den här säsongen var på 12.32,95. Det sista varvet gick på enorma 28,6.

Nära ett fall på slutet

Patrick Roest fick ett nytt silver och blev tvåa på 12.44,59. Davide Ghiotto, som åkte i samma heat som van der Poel (det femte av sex) tog bronset på 12.45,98.

Halvvägs passerade van der Poel 5000 meter på 6.20 och var nio sekunder före Roest. Efter 9000 meter var van der Poel nära att ramla och slog ut med armarna för att hålla balansen på bortre långsidan.

– Jag gjorde mig själv lite nervös och höll på att ställa till det rejält, erkänner van der Poel.

– Han var nära ett fall eftersom han slog ut med armarna, säger SVT Sports expert Sebastian Falk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.