Wolfgang Pichler övervakar Nils van der Poels träning i tyska Inzell där svensken laddat i ett par veckor inför premiären i Polen i kväll. Foto: TT

van der Poel gör säsongsdebut i kväll

Uppdaterad
Publicerad

I kväll inleder skridskoåkaren Nils van der Poel jakten på en OS-plats. SOK:s talangutvecklaren Wolfgang Pichler håller inte igen när han prisar den svenske världsmästaren.

– Jag har tränat många idrottsmän före honom. Man jag har aldrig sett någon som han tidigare, säger Pichler till TT.

Pichler har diskuterat träningsmetoder med van der Poel och hans tränare Johan Röjler. Och Pichlers idéer, som han bland annat tagit med sig från skidskyttet, har tagits med in i träningsupplägget.

Nu inleder Nils van der Poel, som laddad i tyska Inzell, jakten på en kvotplats till OS i Peking. Hans mål är att kvalificera sig på både 5 000 och 10 000 meter. Det finns två vägar att nå OS. Via en bra tid på varje distans eller genom att samla rankningspoäng i de fyra världscuptävlingarna.

van der Poel har låga förväntningar

van der Poel kör sitt första kvallopp vid världscupen på 5 000 meter i Tomaszów Mazowiecki i Polen i kväll. Det är den första tävlingen han gör sedan VM och de dubbla gulden i februari. van der Poel har formtoppen inriktad på OS och har lägre förväntningar inför kvällens tävling.

– Vi har valt att lägga resurser utanför isen, på bekostnad av en god skridskoform i början av säsongen. Tanken är att jag ska ha med mig grundkonditionen för att prestera bättre i slutet av säsongen. Så det är lite av en ”trejd” med resultat tidigt på säsongen. Risken är då att man missar kvalet (alltså en bra tid) men jag är inte orolig, säger van der Poel till Radiosporten.

5000 meter inleds klockan 17.59 och van der Poel kör i det åttonde och sista heatet tillsammans med den nederländske rivalen Jorrit Bergsma. Noterbart är att världsmästaren van der Poel bara har sjätte bästa personrekord i fältet med sina 6.08,39.

Vid runt 19.00-tiden, eller därefter, borde van der Poel skrinna ut.

ARKIV: van der Poel anlände till Borgholm med fallskärm (14 juli)

Vägen till en OS-plats:

På 5 000 meter i OS får 20 tävlande delta, på 10 000 meter är det totalt tolv tävlande.

Kvaltävlingarna hålls mellan den 1 november och den 19 december 2021. Fyra världscuptävlingar utgör kvalet.

12–14 november: Tomaszów Mazowiecki, Polen.

19–21 november: Stavanger, Norge (enda loppet på 10 000 meter).

3–5 december: Salt Lake City, USA.

10–12 december: Calgary, Kanada.

Det finns två sätt att få en kvotplats till OS på de långa distanserna:

1) Poängrankning: Samtliga resultat på 5 000 meter och 10 000 meter ligger till grund för en poängtabell. Från listan tilldelas de 14 bästa en plats på 5 000 meter och de åtta bästa en plats på 10 000 meter.

2) Tidsrankning: Därefter ges platser till de sex bästa kvarvarande tiderna på 5 000 meter och de fyra bästa kvarvarande tiderna på 10 000 meter.

Sedan upprättas en reservlista. Senast den 22 januari 2022 ska alla reservplatser vara fördelade – om det blir aktuellt att någon av de uttagna åkarna faller ifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.