Världsrekord trots långvariga skadan: ”Gör att jag får långsamma starter”

Uppdaterad
Publicerad

Ända sedan de dubbla VM-gulden i vintras lider Nils van der Poel av en höftskada. Han kände av den under världsrekordet på 5000 meter sent i går i kväll och har en teori:

– Jag tror att de långsamma starterna härstammar lite grand från höften, säger van der Poel och erkänner att han lockas av champagne. 

Trots världsrekordet öppnade van der Poel lugnt – allt för lugnt för att det skulle kännas riktigt bekvämt.

– Jag får en väldigt dålig start och lyckas inte accelerera tillräckligt bra de tio meter jag har på mig till kurvan. Det resulterar i att de första 200 meterna blir riktigt långsamma med alldeles för låg fart det första varvet vilket leder till att jag blir lite stressad på det andra varvet och går lite väl hårt där och får in en 28,1 men sedan hittar jag farten hyfsat efter det, analyserar van der Poel loppet i en digital presskonferens efteråt.

Med facit i hand skulle han lyssnat bättre på kroppen efter VM i februari och den överbelastning som uppstod i höften efteråt.

– Höften är bättre än vad den har varit, den är ju som en bergochdalbana som aldrig är riktigt dålig men heller aldrig riktigt bra, summerar van der Poel känslan.

Det är inget som hindrar dig när du åker?

– Nej, jag tror att de långsamma starterna härstammar lite grand från höften men när jag åker känner jag inte av den överhuvudtaget men efter loppen hämmar den lite grand, tror jag.

Det var länge en ganska dålig känsla i den gamla OS-orten Salt Lake City (2002) dagarna före loppet.

– Det var mycket mängdträning och lite is, vilket gjorde att vi blev passiva inför loppet. Det kändes inte så bra men det gick ganska snabbt på passet. Vi lade upp ett 6.02-schema och vi gick för det. I värsta fall skull jag sprängt mig och åkt på 6.07, 6.08 vilket inte heller hade varit så pjåkigt.

Champagne på träningscykeln

Han fick första uppdateringen efter fyra varv (1600 meter) så därifrån visste van der Poel hur han låg till.

– Det känns väldigt bra inför Peking. Patrick Roest gör 6.03 och visar att han inte är borta. Jag har visat den kapacitet jag vill inför OS men det är många andra som också visat det. Jag får vara ödmjuk för att formen inte kommer att vara vad den varit senaste tiden, tänker van der Poel inför Peking-OS i februari.

Men först ska svensken åka 1500 meter i natt.

– Som det är nu är jag helt inställd på att köra och då kör jag i B-gruppen och kommer inte att vara med och tävla om några medaljer. Jag har inte kapaciteten för att tävla om medaljer på 1500 meter men jag behöver göra ett 1500 m för att kvala in till allround-VM i mars  i Hamar i Norge, säger van der Poel och känner suget efter lite finare mousserat vin.

– Jag skulle bli förvånad om jag inte står på startlinjen på 1500 meter. Det skulle i så fall bero på att jag dricker för mycket champagne men jag ska försöka att hålla mig. Min polare är i väg och köper skumpa nu och tanken är att jag ska dricka den när jag varvar ner på testcykeln, ler van der Poel efter ett typiskt skämtsamt svar.

Det loppet avgörs strax före 02.00 svensk tid i natt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.