Nils van der Poel tränar på cykel. Foto: TT Nyhetsbyrån

Victoriapriset till van der Poel

Uppdaterad
Publicerad

”Nils van der Poel har på egen hand satt Sverige på skridskokartan igen”.

Med den motiveringen tilldelas dubble skridskovärldsmästaren Victoriapriset för 2021.

– Jag funderar på att cykla till Öland för att ta emot priset, säger han.

Det har varit en omvälvande vår för skrinnaren Nils van der Poel från Trollhättan. Med en hårsmån lyckades han knipa en plats på VM i Heerenveen i februari. Väl där vann han guld på både 5 000 och 10 000 meter och putsade dessutom världsrekordet på den långa distansen.

Nu prisas han av juryn för Victoriapriset. Priset delas ut på Victoriadagen, kronprinsessan Victorias födelsedag den 14 juli, i Borgholm.

Första priset delades ut 1979 till Ingemar Stenmark.

Förra året gick det till stavhopparen Armand Duplantis och året före det till skidskytten Hanna Öberg.

Smickrande lista

– Det är en smickrande lista att se sitt namn på. Det här är ju stora idrottsmän och kvinnor. Men på något sätt känns det nu som jag kanske hör hemma på den den där listan och det känns väldigt kul, säger van der Poel till TT.

Nils van der Poel förklarar att han också tänker att priset kanske också innebär att skridskosporten återigen har tagit en plats i den svenskarnas hjärtan.

– För mig är kungafamiljen något centralt i den svenska folksjälen. Det är så jag uppfattar det och därför tycker jag den här utmärkelsen är extra rolig, säger han.

Vaktat slottet

Han har aldrig tidigare i sitt liv träffat någon ur kungafamiljen.

– Nej, det har jag inte. Men jag har däremot vaktat deras slott i Stockholm, säger jägarsoldaten van der Poel som under sin militärtjänstgöring gick högvakten.

I samband med Victoriadagen arrangeras det som kallas för Victoriagolfen. Deltagarna består av företag som tävlar i lag och samlar in medel till Kronprinsessan Victorias fond genom olika utmaningar runt banan. Förra årets vinnare Armand Duplantis gick runt banan tillsammans med prins Daniel.

Men Nils van der Poel tvekar om han han skulle få frågan att göra samma sak.

– Om de frågar om jag spelar golf önskar jag att jag kunde svara ja. Men då kommer jag att få äta upp det. Jag spelade lite golf i min ungdom men jag har inte gjort det senaste åtta åren. Så jag borde nog svara nej.

Generation Pep

Men det finns en annan fråga han tveklöst skulle svara ja på.

Kronprinsessparet är initiativtagare till satsningen Generation Pep. Generation Pep vill försöka skapa en folkrörelse för mer fysisk aktivitet. Och är det något som ligger nära träningsmänniskan Nils van der Poels hjärta är det träning. Hans träningsdos ligger nu på mellan 35 och 40 timmar i veckan.

Han har under våren och sommaren visat sin passion för alla former av träning. Det handlar inte bara som skridsko, utan också om cykel, skidor, löpning, multisport och fallskärmshoppning. Nästan allt – utom golf.

Så skulle kronprinsessparet fråga, finns det ingen tvekan.

– Jag hade gärna vara ambassadör, säger han.

ARKIV: Nils van der Poel: ”Världsrekordet var planerat” (18 februari 2021)

Mottagare av Victoriapriset sedan 2010

2021: Nils van der Poel, skridsko

2020: Armand Duplantis, friidrott

2019: Hanna Öberg, skidskytte

2018: Stina Nilsson, skidor

2017: Jenny Rissveds, cykel

2016: Henrik Lundqvist, ishockey

2015: Sarah Sjöström, simning

2014: Sveriges herr- och damstafettlag, skidor

2013: Johan Olsson, skidor

2012: Anette Norberg, curling

2011: Daniel och Henrik Sedin, ishockey

2010: Charlotte Kalla, skidor.

* Bara en skridskoåkare har tidigare fått priset. Det var Tomas Gustafson som efter dubbla guld samt världsrekord på 10 000 meter i OS i Calgary 1988 fick motta utmärkelsen. Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.