Foto: Bildbyrån

Anna Normann åtta i Paralympics-debuten

Uppdaterad
Publicerad

Anna Normanns debut i Paralympics slutade med en åttondeplats i stående luftgevär 10 meter. En stark insats med tanke på en strulig uppladdning med protester från andra länder.

– De har varit på mig som hökar, jag tror jag fått fem-sex protester på mig.

Svenskan, som har sina bästa medaljchanser senare i veckan, slutade sexa i kvalet och knep därmed en av de åtta finalplatserna.

Väl i finalen fick hon nöja sig med sistaplatsen – men var trots det nöjd efter en stökig uppladdning.

Paralympics

– Det har varit så struligt. Jag har inte tävlat på 20 månader och har ny utrustning med mig. Så de har varit på mig som hökar, jag tror jag fått fem-sex protester på mig, berättar Normann för SVT Sport.

Andra länder har protesterat

Det är de andra länderna som protesterat mot att Anna Normann numera använder sig av en ståpall i stående skyttet.

– Jag har ju blivit sämre än för två år sedan, jag skjuter så mycket att jag behöver den för att orka. Då vill de att jag ska sänka hela pallen för att luta mig mer bakåt, förklarar hon.

– En sådan förändring gör jättemycket när ”tian” är så liten. Så jag tvingades justera den och det blir en dominoeffekt på hela kroppen.

”Att jag nådde final var jätteskönt”

Därför var det tufft att ens ta sig förbi kvalet.

– Att jag ens nådde final var jätteskönt. Finalen började jättebra och jag sköt bra, men ett skott stack iväg. Men jag kan inte fokusera på det utan tänker på allt som var bra.

Hennes bästa medaljchanser är dock i tävlingarna på fredag och söndag.

Guldet i dag gick till Avani Lekhara, Indien, och kinesiskan Ciuping Zhang knep silvret. Iryna Shchetnik, Ukraina, slutade trea.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet