Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

EM-guld till skeetskytten Marcus Svensson under Europeiska spelen i Wroclaw

Uppdaterad
Publicerad

Skytten Marcus Svensson var helt överlägsen i herrarnas skeetfinal under Europeiska spelen. Trots tekniska problem säkrade svensken guldet och en kvotplats till OS – han behövde inte ens skjuta de två sista skotten. Förklaringen bakom succén: Silverbössan från OS i Rio.

– Det är den jag känner mig trygg med och nu litar jag på grejerna fullt ut. Som i finalen, jag hade nog kunnat stå där och pricka duvor till solen gick ned, säger 33-åringen till Svenska Skyttesportförbundet.

OS-silver 2016 och VM-guld i lag 2019 – nu kan skeetskytten Marcus Svensson lägga ännu en mästerskapsmedalj till samlingarna: EM-guld.

– Jag är nöjd med guldet, men ännu mer nöjd med att jag sköt fullt i finalen och allra mest nöjd över kvotplatsen till Paris, säger Svensson, som i och med EM-guldet alltså säkrade en kvotplats till OS 2024, enligt SOK.

I grundomgången i finalen i polska Wroclaw under söndagskvällen var Svensson hundraprocentig när han träffade 30 av 30 duvor.

Inte ens ett tekniskt fel på kastaren, som tvingade Svensson att skjuta om en av dubbléerna (två duvor som kastas samtidigt) två gånger, störde. När Svensson klev fram för att skjuta sin sista serie hade han träffat 36 duvor av 36 möjliga. Då inledde han med att smula sönder en dubbel – och när 38 av 40 duvor lämnat kastarna var segern klar. Svensson behövde inte ens skjuta de två sista skotten.

Förklaringen bakom succén är, enligt Svensson själv, enkel: OS-silverbössan.

– Jag har bytt tillbaka till min gamla bössa, samma som jag sköt med i Rio 2016. Det är den jag känner mig trygg med och nu litar jag på grejerna fullt ut. Som i finalen, jag hade nog kunnat stå där och pricka duvor till solen gick ned. Det kändes verkligen som jag inte kunde missa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.