• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Henrik Harlaut med sin frukost – den ”gröna röran”. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Harlauts OS-laddning: Grön frukost och högersnurrar

Han är bara 26 år men har redan funnits ett decennium i freeskiåkningens toppskikt. Henrik Harlaut är flerfaldig X-Gamesvinnare, men drömmen om ett OS-guld har fått den svenske skidprofilen att göra en rejäl omstart.

Det handlar om både fysik, hoppteknik men också kost. Henrik Harlaut har tappat fem-sex kilo i vikt och det handlar inte om att han låtit sina berömda dreadlocks falla, en klippning som han utförde själv hemma i Andorra.

Som en del i nytändningen har han sett över vad han stoppar i sig, med hjälp av kostrådgivare på SOK men också fysion han arbetar med på hemmaplan. När vi möter honom vid frukost på träningslägret i Stubai, Österrike, får vi se hans berömda gröna tallrik – müsli med nötter, frön, spirulinaalger, gurkmeja och vetegräs.

– Jag känner mig faktiskt starkare, snabbare och mer explosiv än jag har gjort de senaste åtta åren. Jag känner mig som ett litet barn igen, säger Harlaut.

Lärt sig högersnurrar

Förra säsongen fyllde han på sitt medaljlager med ytterligare X-Games-medaljer (sju totalt), men det är framförallt i Big Air han har lyckats, inte minst via fyra guld. I OS-grenen slopestyle har han som bäst en andraplats i X-Games och blev sexa i Sotji. Grenen består av en serie trick i hopp och på räcken och är extra påfrestande för knäna, något som plågade honom i vintras.

Nu har han vilat från skidåkningen, byggt upp styrka och dessutom jobbat med tekniken i åkningen, närmare bestämt högersnurrarna, åt fel håll för svensken.

– Jag har aldrig varit riktigt dålig på det, men om det har funnits ett moment som jag har varit lite sämre på så är det snurrar åt fel håll. Nu har jag blivit bättre på det i alla fall, säger Harlaut som tränat på inlines i skumgrop i Andorra och även på studsmatta.

Och med en klar förbättring på många områden så darrar han inte kring vinterns mål:

– Målet är ju helt klart att vinna OS. Och vinna X-Games, både Big Air och slopestyle!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer