OS-drömmar trots knäckt nacke

Uppdaterad
Publicerad

Snowboardåkaren Måns Hedberg drömmer om OS, men är mest glad att stå på en bräda igen. Det är bara drygt sju månader sen han knäckte nacken i en tävlingsolycka som kunde ha kostat honom karriären.

– Rädslan kommer och går, men det var skönt att få klartecken för nacken. OS är ju såklart ett huvudmål, säger han till SVT.

Profilstarke Hedberg, 24, tog sin snowboardkarriär till en ny nivå förra säsongen. På VM vann han sitt kvalheat i slopestyle, slutade nia i finalen, men först efter att ha drabbats av en domarmiss. Hans fina åkning gav honom en inbjudan till prestigefyllda Nine Knights i Italien, del i en exklusiv skara och i säsongens största hopp.

En överrotation slutade i ett tåhugg som slungade honom framåt – och knäckte nacken, mellan sjätte och sjunde kotan.

– Det kändes som att båda axlarna hade hoppat ur led, men sen var det som att jag inte hade känsel. Men jag fick bra hjälp direkt, minns Hedberg som flögs med helikopter till intensiven.

Mentalt jobbig väg tillbaka

På universitetssjukhuset i Innsbruck undersöktes han grundligt och tur var väl det. Efter hans femte röntgenundersökning hittade de felet och gick till omedelbar operation. En benbit från höften sattes in som ersättning och allt monterades med en platta. Rent fysiskt tog han sig snabbt åter, men det svåra har varit det mentala. Nåt han upptäckte på landslagslägret i Stubai, Österrike.

– Första dagen här så kände jag mig jätteovan. Att komma hit och se de stora hoppen och se folk sätta stora tripplar. Det kändes ”sketchy”, jag var ringrostig. Först och främst har det varit att komma tillbaka starkare än någonsin och börja bygga upp självförtroendet i åkning och få till en bra känsla, säger Hedberg som nu redan hunnit testa två tävlingar, båda i Big Air, i Peking och i Mönchengladbach, utan kvallycka, men ändå ett steg närmare att lyckas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.