Foto: Bildbyrån

Trots tvåa i X-games – ingen historisk medalj

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Harlaut är bara en medalj från att bli X-games främste skidåkare genom tiderna. Trots en andraplats i nattens tävling snuvades svensken på den historiska medaljen.

Han är redan historisk med sina fem guld i X-games i big air där ingen lyckats bättre i den tävlingsformen. Lägg till fem silvermedaljer och ytterligare en guldmedalj och Henrik Harlaut är med sina elva medaljer tangerat främste skidåkare i tävlingens historia. Den 28-årige svensken tangerade Tanner Halls rekord då han tog silver under X-games i Norge förra året. 

Amerikansk segrare

Just nu pågår X-games i Aspen i och i natt var Harlaut en av deltagarna i den så kallade knucklehuck-tävlingen. I grenen som är ny för i år skippar åkarna big air-hoppet och använder bara knölen på landningsdelen för att göra trick.

X-Games

Harlaut lyckades riktigt bra och slutade på andraplats i tävlingen bakom Colby Stevenson från USA. Debutanten lyckades aningen bättre i sina åk och hyllades med guld. Harlaut däremot blev utan silver. Tydligen så var det redan bestämt före tävlingen att det bara skulle delas ut medalj till segraren och Harlaut står alltså fortsatt på elva medaljer sammanlagt.

– De har några grenar som är mer som jippo-tävlingar och då brukar det bara var ettan som får medalj. Det är inte heller lika många som tävlar som i de andra grenarna eftersom de inte kör något kval, säger SVT:s expert Oscar Harlaut som även är storebror till Henrik.

Svenskens chanser att bli historisk är trots allt inte borta. Det väntar nya tävlingar i Aspen och i kvalet i big air slutade Halraut på fjärdeplats. Jesper Tjäder slutade åtta. Finalen avgöra tidigt lördag morgon svensk tid. 

SE MER: Vad är skillnaden mellan freeski och freestyle?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

X-Games

Mer i ämnet