Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Andreas Jonsson vill inte se lättklädda kvinnor: ”Tar fokus från sporten”

Uppdaterad
Publicerad

Speedwaystjärnan Andreas Jonsson tar ställning emot lättklädda kvinnor, så kallade grid girls, i samband med tävlingar. Han tycker att det är synd att debatten får så mycket uppmärksamhet.

– Det tar alldeles för mycket fokus från sporten, säger Jonsson till SVT Sport.

När en deltävling i speedway-VM arrangeras i Hallstavik i sommar vill Norrtälje kommun att det ska ske utan grid girls som bland annat visar vilken bana de olika förarna ska starta på. Men arrangören av VM-serien vägrar att gå kommunen till mötes.

– Genom att ta bort flickorna skulle man ta bort en del av kvinnors rättigheter, har Torben Olsen, vice ordförande för VM-serien, sagt till Dagens Nyheter.

Andreas Jonsson skulle gärna se att grid girls togs bort och gillar inte debatten.

– Jag tycker inte att det hör hemma och jag tycker det tar för mycket uppmärksamhet från sporten, säger Andreas Jonsson till SVT Sport.

Stark tradition inom speedway

Traditionen är stark inom VM-serien med tävlingar i Europa och Australien.

– I utlandet är det väl mer populärt men jag tycker inte det har med sporten att göra. Det där tror jag man gör för att det ska se mer ut som ett evenemang och att det ska hända mer saker runt om kring. Det har liksom inget med sporten att göra.

När Jonsson fick chansen att ta ställning så gjorde han ett statement.

– Jag och Jacob Thorsell körde vår första tävling i helgen för Team Bauhaus och då var det ju såna här grid girls, men vi tackade nej till det. Så vi var det enda teamet som inte hade några starttjejer och det ifrågsatte dem ju. Men vi sa att vi inte är intresserade och inte heller vill ha någon uppmärksamhet för det.

Det låter som att ni tagit ställning emot, du och Thorsell?

– Ja nu hade vi ju chansen att välja. Men det där med Grand Prix, jag kan ju inte säga vad GP-arrangörerna ska göra och inte göra, det är ju upp till dem, men jag tycker inte det har nåt med idrotten att göra.

Det låter som att du håller med Norrtälje kommun?

– Ja definitivt, jag tycker inte att det har nån funktion.

Torben Olsson i VM-serien pratar om kvinnors rättigheter. Vad säger du om det?

– Det får stå för honom.

Formel 1 har tagit bort sina grid girls så man kan ju tänka att andra motorsporter borde följa efter?

– Ja, det håller jag med om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.