Dackarna guldfavorit – får revansch enligt tipsen

Uppdaterad
Publicerad

Dackarna från Målilla håller hela vägen i år.

Åtminstone tror fem av de nio lagledarna i elitserien att smålänningarna blir svenska mästare 2019.

– Vi ska ha kul och fortsätta bjuda på bra speedway. Vi är redo, säger lagledaren Peter Karlsson.

– Dackarna är storfavoriter. De har ju tre VM-förare i laget. Men det vore häftigt att slå dom i en SM-final, säger Morgan Andersson, lagledare Västervik.

Fjolårets nykomling skrällde med en semifinalplats och gör Småland till ett ännu starkare speedwaylandskap. Mästarlaget Smederna från Eskilstuna skakas av interna stridigheter i klubben inför säsongsstarten. Men på banan ska sörmlänningarna fortsätta att jaga nya guld. Även om Smederna tvingats släppa de danska stjärnförarna Niels-Kristian Iversen och Mikkel Michaelsen till nykomlingen Piraterna.

– Att vinna tre raka SM-guld är inte lätt. Vi har kanske inte ett så starkt lag namnmässigt i andras öron. Vi har snittregler att förhålla oss till och vi vann ju många matcher under fjolåret. Därför var vi tvungna att plocka bort några förare med högt snitt, förklarar Jerker Eriksson, lagledare.

Åtta lag har blivit nio i årets elitserie, eller ESS som den heter. Piraterna från Motala fick elitlicensen beviljad i höstas och kan bli en överraskning i comebacken.

ESS breddas även på fler plan. Förutom tisdagsmatcherna läggs även ett antal torsdagsmatcher in i kalendern.

Första omgången körs 7 maj: Lejonen-Rospiggarna, Masarna-Indianerna, Piraterna-Smederna, Västervik-Vetlanda. 9 maj: Dackarna-Smederna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.