Johan Ejeborg. Foto: Janne Danielsson/SVT

Krönika: ”Speedway-Sveriges nya storlag”

Uppdaterad
Publicerad
KRÖNIKA. Det svänger fort på ovalerna.
Speedwayens nya huvudstad heter Eskilstuna.
Smederna är klubben att slå efter andra raka SM-guldet.
SVT Sports motorreporter Johan Ejeborg krönikerar.

Klubben som överlevde kriserna regerar nu i speedwaysverige. Efter en mäktig uppvisning mot förhandsfavoriten Dackarna från Målilla.

– Jag hatar att prata bra om de som slår mig men Smederna gjorde allt rätt, säger Peter Karlsson, lagledare i Dackarna.

Tidigare var han själv förare i mästarklubben och var snabbt framme och gratulerade segerrusiga smeder.

Smederna hade inte många fel den här kvällen.

Danska stjärnorna levererade

Det var framför allt lagets danska stjärnor som levererade. 32 av Smedernas 53 poäng tog Mikkel Michelsen, Michael  Jepsen Jensen och Niels-Kristian Iversen inför 8977 åskådare, en strålande publiksiffra.

Men de eldiga smedfansen är guld värda även på bortaplan. De syns och hörs som de vore hemmamatch i varje kamp.

Hetsporren Mikkel Michelsen var banans gigant med 14 poäng. En förare som kan hjälpa eller stjälpa sitt lag. I kväll var dansken programmerad för storverk och leveransen var hundraprocentig.

Att det var stjärnvärvningen Fredrik Lindgren som fick ta den avgörande heatsegern betydde mycket. Inte minst för honom själv. Den normalt sett så kontrollerade närkingen var glad som barn på julafton. Det bådar gott inför lördagens VM-avgörande i Torun, Polen där Fredrik kan ta Sveriges första medalj sen 2011.

Lindgren värvades för guld

Världsstjärnan Lindgren värvades för att leda laget till ny SM-titel. Det får man väl säga att han lyckades bra med.

Förra året hade lagledaren Jerker Eriksson stor del i Smedernas skrällvändning i Vetlanda som gav det osannolika SM-guldet. Samme Eriksson har i år varit en ovärderlig pådrivare i depån och har minst lika stor del i årets mästartitel som fjolårets.

Jag har på nära håll följt Jerker och fascinerats över hans förmåga att få förarna att lyfta. Att tro det omöjliga faktiskt är möjligt. Smederna har också vänt till synes hopplösa underlägen till segrar.

Ikväll behövdes inga mirakel för att slå Dackarna. Som visserligen chockade storpubliken med en 5-1:a i första heatet. Resten av kvällen ägde Smederna. Speedway-Sveriges nya storlag är här.

För att stanna på toppen en god stund framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer