Smederna höll ut och säkrade finalplats

Smederna är klara för final. Eskilstuna-laget reste sig efter en mardrömsstart på retursemin mot Masarna och säkrade segern i 14:e heatet. – Vi trodde på det hela vägen, säger Smedernas stjärna Matej Zagar till SVT Sport.

Smederna stod för en jätteskräll i första semifinalen borta i Avesta. Seger 52-38 gav fjorton poängs ledning inför kvällens returmatch i Eskilstuna.

Men Smederna fick en mardrömsstart på matchen och ett revanschsuget Masarna utnyttjade den tunga banan och började äta upp försprånget.

4-2 i de två inledande heaten följdes upp av en femetta i tredje heatet när Masarnas gigant Tai Woffinden fixade en i raden av heatsegrar.

Så efter blott tre heat var Smedernas ledning nere i sex poäng.

Efter kraschen: ”Kunde inte känna mina fingrar”

Andzejs Lebedevs och Matej Zagar lyckades stoppa blödningen men inför de avslutande fyra heaten var Smedernas ledning fyra poäng.

Då fick man lite hjälp av Masarnas Kim Nilsson som blev utesluten i heat 12 sedan han inte var startberedd i tid – och Smederna kunde ta heatet 4-2.

Därefter kunde inte Masarna utmana något mer – och Smedernas finalplats var säkrad efter ointagliga 91–83 efter 14:e heatet.

– Ingen trodde att vi skulle ta oss vidare. Men vi som åkare trodde på det hela vägen. Vi fixade det och bevisade för alla att om man åker bra så är allt möjligt, säger Zagar till SVT Sport.

I sista heatet gjorde Lebedevs ett oväntat misstag och Zagar körde rätt in i lagkamraten. Hör honom berätta om den omskakande kraschen här:

Matchhjälten: ”Jag kunde inte känna mina fingrar”

Vilka motståndare som väntar i final är dock oklart. Kvällens andra semifinal mellan Vetlanda och Rospiggarna, sköts upp till 19 september efter kraftigt regn.

– Det gäller att ingjuta mod i grabbarna och vi har en grym grupp. Har vi en bra dag så spöar vi vilket lag som helst, Smedernas lagledare Jerker Eriksson till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer