Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Smederna och Lejonen är klara för SM-final. Foto: Bildbyrån

Smederna och Lejonen klara för SM-final

Uppdaterad
Publicerad

Med gynnsamma resultat från första semifinalerna låg både Smederna och Lejonen bra till inför avgörandet.

Varken Rospiggarna eller Dackarna kunde hämta upp sina underlägen – istället blev det förlust för båda.

Det tog Smederna och Lejonen till SM-final.

Dackarna hade uppförsbacke efter att första semifinalen mot Lejonen slutade 41-49. Efter en femetta i heat tre gick de också upp i ledning, 10-8. Men därefter växlade Lejonen upp och ledde med 35-25 efter tio heat.

Efter det tredje heatet förlorade inte Lejonen ett enda heat förrän det 15:e och vann till slut klart med 53-37. Noterbart var att alla sju Lejonen-förare tog minst en heatseger under matchen.

– Det är fantastiskt skönt att det är klart. Min första SM-final med Lejonen, hemmaklubben, det ska bli fantastiskt roligt, säger Oliver Berntzon till SVT Sport efter matchen.

Du har firat stora framgångar i andra klubbar, hur sugen är du på att göra det med Lejonen?

– Det går inte att beskriva... Efter tre raka SM-finaler -17, -18, -19 och förlora mot Smederna alla tre gånger, och nu är vi mot Smederna igen. Det kommer såklart bli stentufft, Smederna har varit grymma hela säsongen och vann grundserien, så det blir extremt tuffa dagar nästa vecka.

Femte finalen på sex år

Om det var uppförsbacke för Dackarna inför semifinal två var det både uppförsbacke och motvind för Rospiggarna. 55-35 i fördel för Smederna innebar ett underläge för Rospiggarna med 20 poäng som behövde hämtas upp för en finalplats. Precis som Lejonen fick Smederna en önskvärd start på matchen och ledde med 35-25 efter tio heat.

Efter pausen började Rospiggarna hämta upp poäng, men gapet var så pass stort att Smederna ändå rätt komfortabelt kunde ta sig till final efter vinst med 47-43.

Det här är nu femte gången på sex år som Smederna tagit sig till final. 2017 till 2019 vann Eskilstunalaget tre SM-guld.

SM-finalerna körs 27:e och 28:e september med start på Lejonens hemmaplan i Gislaved.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.