Smederna vann grundserien och visar ny guldform inför slutspelet. Foto: Bildbyrån

Smederna vann serien – på jakt efter nytt guld

Uppdaterad
Publicerad

Vinstmaskinen från Eskilstuna tuggar vidare.

Efter 45-45 hemma mot Indianerna står det klart att Smederna vinner serien – och jagar sitt fjärde SM-guld sedan 2017. 

– Det känns som att vi är beredda att ge lite mer än andra lag. Det känns bra inför slutspelet, säger lagledaren Jerker Eriksson till SVT Sport.

I Smedernas värld jagar laget ett fjärde raka SM-guld. Laget stod som bekant över säsongen 2020 på grund av coronapandemin.

Dessförinnan har laget tre raka guld, 2017, 2019 och 2019.

Det kan vara dags igen 2021.

Efter 45-45 hemma mot Indianerna säkrade laget seriesegern, trots att flera lag har två matcher kvar att köra. Varken tvåan Dackarna eller trean Västervik kan hota Eskilstunalaget.

– Jag tycker ändå att vi gör en rätt bra match ikväll. Det var små marginaler, och det känns som att vi har mer att trycka på med, säger Jerker Eriksson till SVT Sport.

Smedstjärnan missade matchen – blev pappa

Smederna fick göra en sen förändring inför matchen, då svenske stjärnan Pontus Aspgren stod över matchen, då han blev pappa under tisdagskvällen.

Samtidigt som Smederna säkrade seriesegern, så blev också Aspgren pappa till en son. Således dubbel lycka för smedstjärnan.

Som seriesegrare står Smederna över kvartsfinalerna, och kliver rakt in i semifinalerna som inleds den 28 september.

Eriksson har en god känsla inför slutspelet.

– Det känns bra, får vi behålla alla gubbarna i laget skadefria så ser det bra ut. Vi har en bra känsla i gruppen, och det känns att gubbarna verkligen vill vinna för oss. Det är viktigt att ha den känslan. Det känns som att vi är beredda att ge lite mer än många andra lag för att vinna. Sedan ska man aldrig vara för säker, allting kräver sitt jobb, säger Jerker Eriksson.

I slutspelet lär Pontus Aspgren vara tillbaka i laget, och dessutom kommer Smederna att matcha ryske stjärnan Grigory Laguta betydligt hårdare än i grundserien. Laguta som imponerade under tisdagskvällen med 15 inkörda poäng på fem heat.

– Vi har använt honom lite sparsamt, men det är med flit. Jag känner mig ganska trygg med honom och vet vad han kan. I slutspel är han given. Då är han ett vapen, säger Jerker Eriksson.

KLIPP: Regerande mästarlaget på väg att missa slutspel

Resultat elitserien

Masarna-Rospiggarna 38-52

Smederna-Indianerna 45-45

Dackarna-Vetlanda 61-29

Västervik-Piraterna 65-25

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.