Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gislaveds Oliver Berntzon tog guld på SM-veckan. Foto: Bildbyrån.

Oliver Berntzon tog SM-guld när speedway gjorde debut

Uppdaterad
Publicerad

Speedway gjorde debut på SM-veckan.

Då knep Oliver Berntzon SM-guldet i Linköping.

– Jag var väldigt lugn och fokuserad hela tävlingen, säger 28-åringen.

Den individuella SM-finalen kördes på anrika Linköpings Motorstadion, som under slutet av 1990-talet bland annat var värd för Sveriges VM-tävlingar i speedway.

Tävlingen avgjordes med 20 heat i grundtävlingen, där de tre främsta gick vidare direkt till final. Det blev Kim Nilsson, Jacob Thorssell och Oliver Berntzon – alla med 13 poäng vardera efter 5 körda heat.

Lindbäck åkte ut i ”sista chansen”

Samtidigt gjorde Antonio Lindbäck upp med Jonatan Grahn, Ludvig Lindgren och Victor Palovaara om den sista finalplatsen i ”sista chansen”. Där blev det dramatik då Lindgren satsade hårt i en kurva men kom för långt ut och kraschade och tvingades bryta. Han kunde dock lämna arenan för egen maskin.

– Det är pokalen eller hospitalen, säger Lindgren efteråt.

– Det är ingen fara. Det är en stukning på tummen, den är lite svullen, men det är som det är. Det gör ont att göra bort sig. Jag satsade allt på ett kort.

Efter omstart knep Victor Palovaara den sista finalbiljetten efter att ha kört om Antonio Lindbäck på slutet.

”Större lugn”

I finalen var Oliver Berntzon vassast. 28-åringen vann före Jacob Thorssell och Kim Nilsson och fick jubla inför välfyllda läktare.

– Det känns verkligen som att jag är på rätt väg. Jag har ett större lugn och litar på mig själv och grejerna jag har, säger Berntzon, som berättar om vägen till SM-guldet.

– Det var bara att samla poäng och ta sig till final och satsa allt på ett kort. Och det gjorde jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.