Tomasz Gollob. Foto: Bildbyrån

Tomasz Gollob opereras för att kunna gå igen

Uppdaterad
Publicerad

Förre världsmästaren i speedway Tomasz Gollob, som blev förlamad från midjan och nedåt efter en olycka 2017, ska genomföra en komplicerad ryggmärgsoperation.

Förhoppningen är att han ska kunna gå igen, skriver Aftonbladet.

För snart två år sedan kraschade förre världsmästaren och dåvarande Västervikföraren Tomasz Gollob under en motocrosstävling i Italien. Han tappade kontrollen över sin motorcykel i ett högt hopp och slog sedan bröstet i styret med full kraft. Hans lungor, revben och hjärta skadades. När han vaknade upp igen visade det sig att han var förlamad från midjan och ner.

Men nu berättar Aftonbladet att han ska genomgå en riktigt komplicerad neurokirurgisk operation i februari. Förhoppningen är att 47-årige Gollob, som tävlat för både Västervik och Hammarby i Sverige och som vann VM-guld individuellt 2010, ska kunna gå igen efter operationen.

Ska få implantat i ryggmärgen

Operationen som ska utföras på en klinik i Schweiz innebär att Gollob kommer att få ett implantat insatt i ryggmärgen. Ingreppet är väldigt komplicerat och kostar nio miljoner kronor.

Polska speedwayföreningar har samlat in pengar till förmån för Gollobs operation. Under en av insamlingarna, i hemstaden Bydgoszcz sa han:

”De senaste månaderna har jag kämpat för att kunna resa mig upp från sängen, jag har redan gråtit alla mina tårar”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.