Dackarnas Mikael Teurnberg fokuserar inte på vädret – trots dystra förhandsprognoser. Foto: Bildbyrån

Vädret som kan hota semifinalerna – ”Går inte att oroa sig för”

Uppdaterad
Publicerad

Det är upplagt för stenhårda semifinaler i speedwayslutspelet.

Men den tuffaste motståndaren kan bli regnet. Förhandsprognoserna är dystra.

– Det går inte att gå och oroa sig för vädret. Vi hade samma läge förra veckan, säger Dackarnas sportchef och lagledare Mikael Teurnberg till SVT Sport.

I morgon går speedwayslutspelet vidare med semifinaler mellan Rospiggarna-Smederna och Dackarna mot Västervik. Men förhandsprognoserna säger regn i Målilla, Eskilstuna och Västervik under tisdag och onsdag.

Dackarnas Mikael Teurnberg vill gå in med andra ingångsvärden i semifinalserien, än att fokusera på vädret.

– Man ställer aldrig in något på förhand. Vädret får aldrig ta överhand, och man kan inte gå och oroa sig för vädret. Vi hade samma läge förra veckan i kvartsfinalen mot Lejonen, då skulle det regna, men då började det regna först efter matchen, säger Mikael Teurnberg.

– Regn inför match klarar vi. Allt handlar om hur du preparerar banan, och det grejar vi i Sverige med de resurser vi har. Regnar det under matchen, blir det ett annat läge. Då handlar det om säkerhet, fortsätter han.

Torsdag reservdag

Om någon av semifinalerna måste avbrytas och flyttas är torsdag reservdag. Här finns ytterligare ett riskmoment, då flera av förarna i semifinallagen kör VM-avslutningen i Torun under fredag och lördag.

Måste de avbryta semifinalserien för att VM går före? Eller hinner de köra båda?

– Det är väldigt svårt att svara på nu. Det får vi ta på onsdag i så fall, säger Teurnberg, som har stjärnorna Tai Woffinden, Jason Doyle och Maciej Janowski i VM-serien.

Semifinalerna avgörs också med och utan restriktioner, då brytdatumet för avvecklingen av alla deltagarbegränsningar är på onsdag.

Olika restriktioner för lagen

Dackarna och Rospiggarna kör hemmamatch med restriktioner, Västervik och Smederna utan.

Orättvis fördelning?

– Jag har inga invändningar mot det. Nu har det råkat bli så. Men det är inget vi har diskuterat med förbund eller ligaorganisation. Det har varit lite tufft att fylla arenorna ändå, säger Mikael Teurnberg.

Senast Mikael Teurnberg tog ett lag till SM-final var 2016 med Rospiggarna, som också vann guldet. Kan han göra om det med Dackarna?

– Vi har en god känsla. Det känns som att vi hade en fördel av att vara igång och köra kvartsfinalerna. Hade vi gått direkt till semifinal, hade några förare haft ett avbrott på 26 dagar. Men det kommer bli stenhårt i semifinalen. Det är två väldigt jämna lag, som är uppbyggda på lite samma sätt, säger Mikael Teurnberg.

Klipp: Fredrik Lindgren och Västervik säkrade andraplatsen (7 september)

Så körs semifinalerna

Tisdag:

Dackarna-Västervik

Rospiggarna-Smederna

Onsdag:

Västervik-Dackarna

Rospiggarna-Smederna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.