Årskrönikan: Jannes perfekta 2017 – toppades med att bli morfar

Uppdaterad
Publicerad

Han ledde Sverige till första VM-turneringen på 12 år efter bragdartade insatser mot stornationerna Italien och Frankrike.

Men 2017 var Janne Anderssons år på fler sätt.

– Jag blev morfar för första gången. För mig var det ett väldigt, väldigt stort ögonblick. Dessutom fick jag reda på det precis innan vi var framme vid stadion i Amsterdam, säger Janne Andersson inför årskrönikan.

Han är en av sex idrottspersonligheter som gästar SVT Sports årskrönika. För hans del efter att ha anfört ett uträknat Sverige till VM i världens största sport.

Man kan tro att slutsignalen efter ”Miraklet i Milano”, där Sverige slog ut Italien och säkrade VM-biljetten, var det ögonblick där Janne Andersson jublade som mest.

– Som högst var nog faktiskt inte i Milano. Det var nog hemma på Friends när Ola Toivonen gör det avgörande målet. 92.51 stod klockan på. Det spontana som kom där var helt otroligt. Sen var det väl något liknande i Milano, säger Janne Andersson.

Inför årskrönikan pratade vi med huvudpersonerna som slagit sig in i svensk idrottshistoria under året. Vi ville fråga om det lättsamma, det man sällan kan svara på direkt efter det magiska ögonblicket – och såklart hur det här året ska toppas. Se intervjun med Janne Andersson i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.