Nour El Tayeb reflekteras i glaset när hon tittar på maken Ali Farag vid en turnering tidigare i år. Foto: TT.

Gift squashpar skrev historia

Uppdaterad
Publicerad

Först vann Nour El Tayeb damklassen i US Open i squash. Sedan följde maken Ali Farag upp med att vinna herrklassen i Philadelphia. Det är första gången någonsin ett gift par i någon idrott vinner en stor titel samma dag.

– Är det här sant? Har det verkligen hänt? frågar sig Tayeb till US Opens hemsida.

Tayeb var först ut att vinna sin klass och sedan följde hon nervöst makens match.

– Det är en dröm att få göra det ihop samma kväll. Förhoppningsvis är det den första av många gemensamma vinster i framtiden, säger Farag.

Hela Egypten firar parets historiska seger. Redan före finalerna stod det klart att det skulle bli egyptisk seger eftersom båda finalerna var helegyptiska.

Flera historiska bedrifter

– Med alla egyptier i final så var det en stor framgång och vi är stolta över oss. Och jag hoppas att de egyptier som följde oss på tv också blev stolta, säger Farag.

Tayeb skrev även historia på egen hand med att bli första egyptiska kvinna att vinna US Open i squash.  Och jodå, fyra egyptier i finalerna var också historiskt.

Den 24 juli 1952 tog Emil Zatopek OS-guld på 5 000 meter i Helsingfors. Samma dag vann hans fru Dana spjutguld. De var för övrigt födda samma dag: 19 september 1922.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.