Foto: Bildbyrån

Duplantis snuvas på världsrekord – efter arrangörsmiss

Publicerad

I fredags jublade Armand Duplantis över ett nytt juniorvärldsrekord. Men det rekordet blir den svenske stavhopparen av med enligt friidrott.se. Orsaken är en grov arrangörsmiss.

Det var vid säsongsdebuten i Nevada i fredags som Armand Duplantis slog till med ett nytt världsrekord för junior inomhus på 5,83 meter. Det var även ett nytt världsårsbästa, två centimeter högre än vad Renaud Lavillenie hoppade dagen innan i Tignes.

Men Duplantis kan nu glömma fredagens hopp. För enligt friidrott.se blir rekordet ogiltigt på grund av en arrangörsmiss.

Syns tydligt

Tävlingarna i Nevada genomfördes med en hoppställning som inte uppfyllde internationella regelkrav. Sprintarna till ribban var anpassade efter amerikanska high school-regler och således två centimeter för långa.

På bilder från tävlingen som friidrott.se uppmärksammat syns tydligt att sprintarna är alldeles för långa och därmed blir alla resultat från tävlingarna ogiltiga.

Därmed ligger juniorvärldsrekordet kvar på 5,82 meter – ett hopp som också tillhör Duplantis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer