Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
mikaela åhlin-kottulinsky under en testdag sommaren 2020 Foto: TT Bild

Åhlin-Kottulinsky: ”Tjejer kommer fram och vill börja köra”

Uppdaterad
Publicerad

Till helgen är det STCC-premiär i Karlskoga. Mikaela Åhlin-Kottulinsky vann på Gelleråsen för två år sedan. Just den segern ändrade det framtida klimatet för kvinnliga förare.
– Efter det har småtjejer börjat komma fram för att säga att de vill börja köra, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky blev historisk vinnare då hon vann ett av loppen under Gelleråsens STCC för två år sedan. Segern kom först efter många om och men. Först diskvalificerades hon, för att avgassystemet inte överensstämde med reglementet. För att sedan utses som vinnare igen.

– Just det där vill man bara vara med om en gång, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky till SVT Sport.

Till den här säsongen har 27-åriga Åhlin-Kottulinsky en ny bil. En bil som hon skulle ha fått i april men som kom först för tre veckor sedan.

– Vi har bara haft två träningsdagar i den. Men på sikt finns det potential. Får vi till bilen så kan jag vinna redan nu. Men jag är ödmjuk inför att det är en ny bil, säger Åhlin-Kottulinsky.

Segern förändrade framtiden

Under samtalet med SVT kommer Åhlin-Kottulinsky själv in på hur mycket just segern på Gelleråsen betytt för hennes karriär.

– Det blev verkligen ett jättelyft. Dessutom självförtroendet ett enormt lyft för att fortsätta prestera. Det har länge varit svårt för kvinnor i sporten, för man måste ha någon att associera till. Men efter det har småtjejer börjat komma fram för att säga att de vill börja köra, avslutar Åhlin-Kottulinsky.

STCC Gelleråsen körs nu på lördag och söndag 15:e och 16:e augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer