Stina Åkemalm lyfte 165 kilo i marklyftet vilket är 3,6 gånger hennes kroppsikt.

VM-guld i styrkelyft för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Stina Åkemalm vann guldet i 47-kilosklassen när VM i styrkelyft inleddes i natt efter en rysare som avgjordes först i sista lyftet.

”Jag är mer än lycklig över att till slut vara världsmästare”, skriver Åkemalm.

I natt inleddes styrkelyfts-VM i Calgary på allvar när seniorerna började tävla. Och det blev succé direkt för Sverige.

I damernas lättaste klass, -47 kilo, vann 29-åriga Stina Åkemalm från Malmberget guld efter att ha tagit 160 kilo i marklyft i sitt andra försök.

Det hela blev till en nordisk duell mellan svenska Åkemalm och finska Hanna Rantala.

Åkemalm ledde med 7,5 kilo efter knäböjet men låg efter Rantala med tio kilo i bänkpress inför avgörandet i marklyft. Det krävdes 160 kilo för guld och Åkemalm missade första försöket, men tog guldvikten i andra försöket.

Inte helt nöjd med resultatet

Åkemalm tog därmed delgrensguld i både knäböj och marklyft, samt silver i bänkpress. Enligt hennes kommentarer på Instagram var hon mer nöjd med guldet än med tävlingsresultatet.

”Jag lyfte så mycket som det krävdes och jag antar att det räcker även om det inte var det resultat jag hoppades på. I dag lyfte jag för Sverige och jag är mer än lycklig för alla medaljer och att äntligen vara världsmästare.”

I klass -52 kilo slutade svenska Sophia Waldemarsson femma, då hon var etta i delmomentet bänkpress.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.