Svenska mästare – byter om med campinggäster

Uppdaterad
Publicerad

Örebro Black Knights är svenska mästaren i amerikansk fotboll som byter om med campinggäster.
Genarps IF är friidrottsföreningen som saknar arena, men har en skog.
Det här är andra reportaget från Sverigeresan.

Förra veckan var det premiär för Sverigeresan. Vi gjorde en resa i golfens – tokiga – spår.

I det här avsnittet av Sverigeresan uppmärksammar vi det många föreningar känner igen: att med små medel, stora insatser och kreativitet få vardagen att gå runt.

Örebro Black Knights har blivit ett namn internationellt i amerikansk fotbollskretsar. Men inte främst för deras prestationer på planen, utan för just planen. Behrn arena har nämligen placerat Örebro i blickfånget för hela europa. En lyxig tillvaro för den lilla sporten i Sverige.

Men annorlunda ser det ut för damlaget i föreningen. De är svenska mästare, men lånar omklädningsrum av en campingplats. Och spelar på en sned gräsplan med sandgropar. 

Medan drömmen finns på bara några meter bort. På andra sidan staketet.

Målet:  ”få damlaget till Behrn”

Örebro Black Knights äger ingen egen anläggning. Det enda som är deras på området är ett förråd, en container.

– Det kortsiktiga målet är att få damlaget till Behrn, förmodligen nästa säsong. Det är vår vision. Men vi vill hitta en egen anläggning, det är ambitionen. Vi behöver en konstgräsplan med permanenta linjer, säger ordförande David Jonsson.

Efter att SVT Sport har uppmärksammat detta så ska föreningen undersöka om det går att träna och spela på konstgräsplanen intill.

– Ja, det kanske vore något. Vi får titta på den möjligheten, säger David Jonsson.

Skogstokiga friidrottarna trivs

Vi besöker också Genarps IF, en friidrottsförening som bedriver sin verksamhet i skogen. Och har inga planer på att lämna myggen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer