SVT:s fotbollsexpert Frida Östberg. Foto: Janne Danielsson/SVT

SVT-experten: ”Måste ge en tankeställare till förbundet”

Uppdaterad
Publicerad

Det danska damlandslaget kommer till start i VM-kvalet efter en lång konflikt med det danska fotbollförbundet (DBU). SVT Sports expert Frida Östberg tycker det är en signal om att damer och herrar ska behandlas lika när det gäller professionell idrott.

– Det är egentligen tragiskt att det ska behöva hända, och det måste ge en tankeställare till förbundet, säger Frida Östberg till SVT Sport.

Konflikten med förbundet är hävd efter att en uppgörelse nåtts, som gör att danskorna kommer till spel mot Ungern.

Konflikten har handlat om att det danska damlandslaget, som slutade tvåa i sommarens EM-slutspel, vill ha bättre ekonomiska villkor.

Många har stöttat de danska damernas kamp mot förbundet, bland annat det danska herrlandslaget.

– Jag tycker framförallt att det är snyggt av herrarna att gå in och ta ställning. Man måste främst förstå att det är 2017 nu, och att damspelare är lika mycket värda som herrfotbollsspelare, säger Frida Östberg till SVT Sport.

Det handlar i steg ett om att ett delavtal har nåtts.

Är det rätt av det danska damlandslaget att gå med på det?

Jag tror det viktiga är att de känner att de har nått fram med sitt budskap, det handlar inte om att de vill bli rika. Det handlar om respekt och få bättre möjligheter att träna fotboll. Jag tror också det kan stärka danskorna på ett positivt sätt i kvalet, säger Frida Östberg.

Kan det här ge eko i andra länder, som exempelvis Sverige?

Det tror jag absolut. Det kommer ge ringar på vattnet på ett positivt sätt. Jag tycker att det finns förutsättningar för att det ska bli bättre i Sverige också, och det är en ständigt pågående process, säger Frida Östberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.