Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Organisationen Safesport Sweden, menar att det behövs en oberoende anmälningsfunktion inom svensk idrott. RF:s ordförande Björn Eriksson håller inte med. Foto: SVT/Bildbyrån

Safesport Swedens kritik mot RF:s idrottsombudsman: ”Sitter på dubbla stolar”

Uppdaterad
Publicerad

I Schweiz bildades en visselblåsartjänst frikopplad från idrottsrörelsen efter en stor gymnastikskandal. I Sverige finns ingen oberoende anmälningsfunktion – något som ifrågasätts av ideella organisationen Safesport Sweden.  

– Idrottsombudsmannen sitter på dubbla stolar, säger ordförande Johan Peterson Aldergren. 

Hösten 2020 skapade en granskning stora rubriker i Schweiz. Åtta tidigare elitgymnaster vittnade öppet om hur de hade “tyranniserats, förödmjukats, trakasserats och brutits ned” av sina tränare. 

Reaktionerna blev så starka att landets idrottsminister beslutade att inrätta en oberoende anmälningsfunktion inom redan existerande Swiss Sport Integrity.  

SVT Sport granskar

Tidigare hade organisationen enbart granskat dopningsärenden. Nu anställdes advokater och socialarbetare, frikopplade från idrottsrörelsen, för att utreda anmälningar om missförhållanden. 

– Förut hade de flesta förbund en person, ett telefonnummer dit en idrottare kunde ringa. Men den personen var anställd av förbundet. Det gjorde att idrottare drog sig för att anmäla något de hade utsatts för. Så nyckeln för oss har varit oberoendet, säger Ernst König, chef på Swiss Sport Integrity.

Kritik mot svensk lösning: “Lever sitt eget liv”

I Sverige finns sedan 2018 en idrottsombudsman och visselblåsartjänst. De har införts och drivs av Riksidrottsförbundet, RF, för att skapa trygga idrottsmiljöer. 

Funktionerna är alltså inte frikopplade från idrottsrörelsen som i Schweiz. Något som ifrågasätts av Johan Peterson Aldergren, ordförande på ideella organisationen Safesport Sweden som stöttar utsatta idrottare. 

– Idrottsombudsmannen är ju anställd av RF som är intresseorganisation för sina specialidrottsförbund. Det innebär att idrottsombudsmannen sitter på dubbla stolar, säger han. 

Hur tycker du det ska fungera i stället? 

– Det enda rimliga är att funktionen ligger utanför den organisation den eventuellt blir tvungen att kritisera. Så gör vi i alla andra sammanhang i samhället men just här är det som att idrotten lever sitt eget liv.   

RF:s ordförande Björn Eriksson håller inte med. Han menar att idrottsrörelsen är stark nog att själv bedöma vilka ledare som är lämpliga eller inte, utan inblandning utifrån. 

– Det är oerhört många förslag på att saker och ting ska läggas utanför idrottsrörelsen. Jag tror inte riktigt på det, säger han. 

Se hela Uppdrag granskning ”Aldrig mer elit” på SVT Play eller SVT1 20.00 i kväll.

Hit kan du vända dig

Om du mår dåligt inom idrotten, finns flera sätt att berätta det för någon:

Prata med en förälder, ledare, tränare eller annan vuxen du litar på. 

Går du i skolan kan du vända dig till skolans elevhälsa. Där finns till exempel sjuksköterska och kurator.

Du kan även vända dig direkt till vården, via vårdcentralen eller 1177.se

Andra tips på ställen att vända sig till:

BRIS, Barnens rätt i samhället – för alla under 18 år

Röda Korset, Jourhavande kompis – stödlinje för ungdomar under 25 år

Tjejzonen – stödorganisation för tjejer mellan mellan 10-25 år

umo.se – en samlingssida för flera organisationer för ungdomar mellan 13-25 år

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet