Kimia Alizadeh var lättad och glad vid dagens presskonferens. Foto: TT.

Avhoppade iranska OS-medaljören vill tävla för Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Irans enda kvinnliga OS-medaljör, taekwondo-stjärnan Kimia Alizadeh, har bestämt sig för att tävla för Tyskland där hon vill bygga upp ett nytt liv. Hon lämnade landet för två veckor sedan efter att ha känt sig förtryckt.

21-åringen är medveten om att hoppet om att försvara bronset från Rio de Janeiro 2016 nu är litet.

– Även om jag inte kan delta i de olympiska spelen så har jag bestämt mig. Jag är säker på att jag kommer att bedömas av många men jag är bara 21 år och kan delta i många stora turneringar och framtida OS. Jag kommer inte att spara någon möda för att uppnå resultat redan nu, säger Alizadeh från den tyska staden Lünen där en välbesökt presskonferens hölls.

Iran vägrade tro på nyheten först

Alizadeh blev Irans första och hittills enda kvinnliga OS-medaljör när hon som 18-åring 2016 i Rio de Janeiro slog svenska Nikita Glasnovic i bronsmatchen i 57-kilosklassen. Rykten om Alizadehs beslut började florera för två veckor sedan men Seyed Mohammed Pouladgar, ordförande i Irans taekwondoförbund dementerade uppgifterna.

Pouladgar menade att hennes resa från Iran var en del av en semester och att uppgifterna var politiskt motiverade rykten förstärkta av utländsk media. Det visade sig inte stämma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer