Andy Murray vidare efter dramatisk fajt

Uppdaterad
Publicerad

Det satt långt inne.

Men tennisstjärnan Andy Murray, 34, är vidare i Australian Open.

Skotten vann mot Nikoloz Basilashvili med 3–2 i set (6–1, 3–6, 6–4, 6–7, 6–4) i första omgången.

Den trefaldige grand slam-vinnaren Andy Murray är tillbaka i Australian Open för första gången sedan 2019, och det slutade med succé i öppningsmatchen.

Men det tog sin tid. Murray, rankad 113:e i världen, kunde jubla först efter 3 timmar och 55 minuter.

Australian Open

Vann tio raka poäng

Nikoloz Basilashvili, Georgien, tvingade fram ett avgörande set sedan han kvitterat till 2–2 efter tiebreak. Men då plockade den skotske veteranen fram mästartakterna när han vann tio raka poäng och gick upp till 3–0 i game i femte set.

Många trodde nog att det var spiken i kistan, men Basilashvili hade svar på tal och kom tillbaka till 4–4. Till slut säkrade Murray ändå segern genom att vinna de två avslutande gamen.

Har varit i fem finaler

Därmed är han klar för andra omgången där japanen Taro Daniel, rankad 120:a i världen, väntar.

Murray har nått final i Melbourne hela fem gånger – men aldrig vunnit. Han har dragits med skadebekymmer i flera år och bara deltagit i turneringen två gånger de senaste fem åren.

– Det är fantastiskt! Det har varit tre-fyra tuffa år och jag har fått slita hårt för att komma tillbaka hit. Jag har spelat på denna bana många gånger och har alltid fått ett fantastiskt stöd. Det var här jag trodde att jag spelade min kanske sista match för tre år sedan, så jag hade inte kunnat önska mig något mer, sade han på banan efter matchen.

3–0 till Medvedev

Den ryske världstvåan Daniil Medvedev tog en planenlig seger mot 91:a-rankade schweizaren Henri Laaksonen i första omgången.

Medvedev vann med 3–0 i set (6–1, 6–4, 7–6) efter att ha avgjort matchen i tiebreak. Han gick till final i Australian Open förra året, men förlorade då mot Novak Djokovic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet