Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aryna Sabalenka

Belarusiskan Aryna Sabalenka vann sin första grand slam

Uppdaterad
Publicerad

Belarusiskan Aryna Sabalenka vann Australian Open – efter att ha vänt underläge 0–1 till seger med 2–1 i set mot Elena Rybakina.

Segern innebar 24-åringens första singeltitel i en grand slam-turnering.

– Tack så mycket för den otroliga stämningen, säger Sabalenka.

I stora delar av idrottsvärlden har ryska och belarusiska idrottare stoppats från att tävla sedan Rysslands invasion av Ukraina, men tennisen är ett undantag.

Sommarens Wimbledon är den enda av de fyra grand slam-turneringarna där de inte får spela.

Australian Open

Men i Australian Open har de ryska och belarusiska deltagarna inte bara varit på plats, utan också skördat stora framgångar. Karen Chatjanov nådde semifinal i herrturneringen och två damspelare från Belarus var i semifinal, förutom Sabalenka även Victoria Azarenka.

Dålig start

Motståndaren Rybakina spelade sin andra grand slam-final och gick hon tidigt upp i 3–1-ledning i första set. Ett övertag hon inte släppte. Den 22:e-rankade kazakiskan servade hem första set blankt genom strålande spel.

Till andra lyckades dock belarusiskan Sabalenka lugna ner sitt spel och gick själv i sin tur ifrån tidigt och såg till att tvinga fram ett direkt avgörande tredje set. Setsiffrorna skrevs till 4–6, 6–3, 6–4.

Vid ställning 3–3 i sista set lyckades Sabalenka bryta Rybakinas serv och gick ifrån till att vinna matchen. Därmed blev hon den första belarusiska tennispelaren att vinna en grand slam i singel sedan Azarenka vann Australian Open 2013. Sabalenka har själv två titlar i dubbel sedan tidigare (Australian Open 2021 och US Open 2019).

– Jag hoppas jag kan komma tillbaka nästa år och visa er ännu bättre tennis, säger Sabalenka.

Senaste damvinnarna i Australian Open

2023: Aryna Sabalenka, Belarus.

2022: Ashleigh Barty, Australien.

2021: Naomi Osaka, Japan.

2020: Sofia Kenin, USA.

2019: Naomi Osaka, Japan.

2018: Caroline Wozniacki, Danmark.

2017: Serena Williams, USA.

2016: Angelique Kerber, Tyskland.

2015: Serena Williams, USA.

2014: Li Na, Kina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet