Foto: TT Nyhetsbyrån

Skrällen: 20-åring slog ut Federer

Uppdaterad
Publicerad

Den 20-årige greken Stefanos Tsitsipas hade publiken emot sig i dramat mot legendaren Roger Federer men kunde vinna med 3-1 efter tre tiebreakset och bli klar för kvartsfinalen i Australian Open. Det var en klassisk seger i tennishistorien.

– Det finns inga ord för att beskriva mina känslor. Jag är den lyckligaste mannen på jorden just nu, säger en tagen Tsitsipas i intervjun med John McEnroe på banan. 

Publiken stod upp för att hylla framtidsmannen som slog till redan i dag. Den unge greken tog sin första titel på ATP-touren genom att vinna Stockholm Open för tre månader sedan.

Australian Open

– Det var en dröm som besannades av att bara spela mot Roger Federer på Rod Laver Arena. Jag har aldrig varit med om den ljudvolym som var här i kväll, det går inte att beskriva, säger greken och pustar.

20-åringen hyllas av en hel tennisvärld.

– Det är den mest positiva spelare jag sett emot en stor spelare på den här nivån, säger Mats Wilander om Tsitsipas inställning och insats.

Tsitsipas klarade alla de tolv brekbollarna

Tsitsipas servade bra i hela matchen, vilket var grunden till segern mot de två senaste årens mästare. 37-årige Federer hade tolv breakbollar men Tsitsipas klarade alla.

– Det är mycket jag ångrar man jag spelade inte bra vid setbollarna, säger Federer som inte heller lyckades bryta Tsitsipas serve i Hopman Cup för två veckor sedan då han trots allt vann med 7-6,7-6.

– Det är något som är fel och det är frustrerande, funderar Federer.

Vid ledning 4-3 i fjärde set kallade Tsitsipas in fysion för att få en kort behandling av ett ben. I det föregående gamet hade greken visat prov på god snabbhet då han lade undan en stoppboll utan att ha sett ut att vara hämmad.

Tsitsipas vann med 6-7(11-13),7-6(7-3),7-5,7-6(7-5).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet