Björkman efter Murrays besked: ”Har vetat om det ett tag”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt i morse berättade en tårögd Andy Murray att karriären snart kan vara över.

För Jonas Björkman som kamperade ihop med skotten under nästan ett års tid, var det ett tungt besked att ta emot.

– Det var tufft att se presskonferensen när jag vaknade i morse, säger han till SVT Sport.

Mellan april och december 2015 var Jonas Björkman assisterande tränare till Andy Murray.

Skotten, som vunnit tre grand slam och ett OS-guld, satte sig i morse på en presskonferens inför Australian Open och berättade att karriären kan vara på väg att ta slut då han ännu inte känner sig helt frisk efter höftskadan som hållit honom borta en längre tid.

Träffades i London

För Björkman var inte beskedet speciellt oväntat men likväl mycket tungt att ta in.

– Vi har ju fortfarande kontakt och sågs senast i London under ATP-slutspelet. Vi pratade lite och jag har ju vetat ett tag att det inte blivit som han hoppats och att han inte är 100 procent smärtfri efter skadan och operationen. Det var tufft att se presskonferensen när jag vaknade i morse. Jag lider verkligen med honom och vet hur mycket tennis han har i sig, säger Björkman till SVT Sport och fortsätter.

– Jag tycker det känns väldigt tungt med tanke på att man känner honom väldigt väl. Jag är övertygad om att han haft en jättechans till att plocka ett par tunga grand slam-titlar till. Det fanns ett läge för Andy i och med att supertrion med Federer, Nadal och Djokovic kanske inte har så mycket tid kvar. Man tycker alltid det är tråkigt när idrottspersoner inte får avgöra själv när de ska sluta. Det är jobbigt att se.

”Förslitningar uppstår”

Under de senaste åren har flera av de stora världsspelarna på herrsidan så som Novak Djokovic, Roger Federer, Rafael Nadal, Kei Nishikori och Juan Martin del Potro varit skadeförföljda och turats om att missa stora delar av säsonger.

– Det är väl mer att de här killarna varit så bra under lång tid, tittar du tillbaka har de, framförallt Federer, Nadal och Djokovic, varit uppe i toppen hela tiden och levererat vecka ut och vecka in i flera år. Federer var till exempel ett underbarn som kom fram redan när han var16-17 år, så det är kanske inte så konstigt att förslitningar uppstår när du varit aktiv på den här nivån i 20 år.

Säsongerna pågår nästan hela året. Spelar de för mycket?

– Schemat har varit likadant i 30 år så egentligen är det ingen förändring där. Sen är det klart att säsongen inte borde pågå i elva av tolv månader på ett år. Problemet är att när de (ATP) försökt att korta ner säsongen, har många av spelarna istället spelat många uppvisningsmatcher runt om i världen. Då faller argumentet att schemat är för tungt. Man måste nästan göra som i NHL, att när det är break är det break. Då spelar man inga matcher vid sidan om, utan det blir som en uppbyggnadsperiod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.