Meldoniumfallen har exploderat rätt in i idrotten det här året. Maria Sjarapova och Abeba Aregawi är de två tyngsta namnen som åkt fast. Foto: Bildbyrån.

Chocken: Omkring 99 meldoniumfall

Uppdaterad
Publicerad

Abeba Aregawi och Maria Sharapova är två av de 99 atleter som testats positivt för meldonium sedan substansen blev förbjuden den 1 januari i år. Det bekräftar antidopningsbyrån Wada, enligt nyhetsbyrån AP.

Många av fallen är ännu inte offentliggjorda eftersom utredningar pågår.

– Vi är inte överraskade över att det blir fler positiva fall när en ny substans på sätts upp på listan, säger Wada-direktören David Howman till New York Times.

Fanns på bevakningslistan förra året

Medlet, som används medicinskt för att behandla svår hjärtsvikt, har ingen bevisad prestationsförhöjande effekt på idrottare. Men det togs med på listan över förbjudna ämnen just för att Wada såg att många idrottare använde meldonium för att förbättra prestationen. Det fanns på en bevakningslista under fjolåret.

Den svenska 1 500-metersstjärnan Aregawi trodde att det var vitaminer som hon åt. Den ryska tennisstjärnan Maria Sjarapova har ätit en medicin som innehåller meldonium i många år. Fyra år finns i straffskalan men experter som NY Times varit i kontakt med tror på två år för Maria Sjarapova.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.