Paula Badosa kunde knappt tro sina ögon när världsettan Ash Barty besegrades i USA. Foto: TT

Covidutsläppt slog ut världsettan Barty på gruset

Uppdaterad
Publicerad

För två månader satt Paula Badosa inspärrad i ett hotellrum i en strikt karantän på grund av covidsmitta inför Australian Open där hon blev utslagen direkt. I natt slog spanjorskan ut världsettan Ash Barty på gruset i Charleston och är klar för semifinal.

– Jag är fortfarande lite chockad, säger Badosa.

Den 71-rankade Badosa vann kvartsfinalen med 6-4,6-3 som oseedad och får möta den 15:e-seedade ryskan Veronika Kudmertova i semifinalen. De elva högst seedade är redan utslagna.

Inför Australian Open i Melbourne tillämpade arrangören och den lokala hälsomyndigheten extremt tuffa karantänsregler, vilket drabbade Badosa hårdast av alla eftersom det upptäcktes covidsmitta, den enda spelaren som fick det, efter en vecka och hon flyttades under poliseskort till ett speciellt hälsohotell utan fönster med hårdare bevakning.

”Blev behandlad som en kriminell”

– Det är det värsta jag varit med om under min karriär. Jag blev behandlad som en kriminell, sade Badosa som släpptes ut bara dagarna före turneringen och blev utslagen direkt efter att ha varit inspärrad tre veckor i det bevakade rummet som hon aldrig fick lämna. Maten lämnades på en bricka utanför dörren. 

Det har inte varit några större framgångar för Badosa efter Australien men på det grå gruset i Charleston har hon hittat rätt. Segern över Barty var hennes första över en topp-20-spelare.

– Jag är fortfarande lite chockad. Jag kan knappt fatta att det har hänt. När hon slog ut bollen var det som om ”Vad är det egentligen som händer just nu?” säger 23-åringen enligt AP.

Barty nöjd trots förlusten

Barty vann storturneringen i Miami förra veckan och såg stark ut i sina två första matcher på gruset innan det det tog stopp redan i kvartsfinalen i årets första grusturnering.

– Det kändes som jag chansade för mycket men sett tillbaka på mina tre senaste veckor så så kan jag bara ta med mig positiva känslor, säger Barty som förbereder sig inför Franska öppna som senarelagts en vecka på grund av pandemin och spelas i Paris mellan 30 maj och 13 juni.

Barty vann turneringen 2019, hennes enda Grand Slam-titel, men avstod turneringen i höstas och stannade hemma i Australien under pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.