Roger Federer och Rafael Nadal. Foto: BILDBYRÅN

Federer och Nadal kan mötas i Wimbledon – första gången sedan 2008

Uppdaterad
Publicerad

Damernas Wimbledon har bjudit på både skrällar och genombrott. På herrsidan däremot kan inget rubba stjärntrion Roger Federer, Rafael Nadal och Novak Djokovic. Nu kan Federer och Nadal komma att mötas i Wimbledon för första gången sedan finalen 2008.

15-åriga Cori Gauff slog igenom med buller och bång i årets upplaga av tennisturneringen Wimbledon. Den unga amerikanskan slog ut både Venus Williams och 2017 års semifinalist Magdalena Rybarikova innan det tog slut i den fjärde omgången mot Simona Halep.

I samma omgång lyckades Alison Riske slå ut världsettan Ashleigh Barty, och när kvartsfinalerna skulle spelas var ingen av de sex högst rankade damerna kvar i turneringen.

När herrarna spelar kvartsfinaler idag bjuds det på tennis från ett desto mer rutinerat sällskap. Roger Federer, Rafael Nadal and Novak Djokovic har hållit sig kvar i turneringen utan några som helst problem. I fjärde omgången vann trion sina matcher i raka set, och varken Nadal eller Djokovic fick en enda breakboll emot sig.

Nadal möter amerikanen Sam Querrey i kvartsfinal och 37-årige Federer möter japanen Kei Nishikori. Om bägge veteranerna vinner sina matcher möts de i semifinal och då blir det deras första möte i Wimbledon sedan den legendariska finalen 2008 då Nadal satte stopp för schweizarens fem år långa titelsvit i Wimbledon.

Nadal och Federer i Wimbeldon-finalen 2008. Foto: TT

Innan den finalen hade Nadal förlorat två raka finaler mot just Federer, men vann sedan efter en fyra timmar och 48 minuter lång drabbning. Två månader senare tog också spanjoren över som världsetta efter att Federer hade innehaft den positionen i 237 veckor.

”Fullt engagerade”

Av de senaste 64 grand slam-turneringarna, så har trion vunnit 53 – Federer 20, Nadal 18 och Djokovic 15. Många ställer sig frågan hur dessa tre spelare kan fortsätta att dominera sporten år efter år.

– De bästa killarna nu är fullt engagerade, och de vet exakt vad de ska förvänta sig ute på banan, säger 37-årige Federer.

– Med vår erfarenhet, så gör vi inte av med så mycket energi. Det är inte som att vi kommer helt tömda till den andra veckan. Massa små saker hjälper oss att verkligen växa (under turneringens gång).

”En livsstil”

2018 års vinnare Djokovic tror att det mentala spelet är en nyckel:

– Självförtroendet, givetvis tar vi med oss allt vi har lyckats med under våra karriärer ute på banan, de flesta andra spelarna känner press, medan vi är bekväma på centercourten, säger han.

– Förutom det, så tar det timmar av träning, förberedelser och återhämtning. Det är en livsstil. Hängivenhet betalar tillbaka sig. Jag tror att alla vi topp tre-killar är olika, men det vi har gemensamt är kärleken till spelet och att vi är väldigt dedikerade.

Kvartsfinaler Wimbledon herr

Novak Djokovic – David Goffin

Guido Pella – Roberto Bautista Agut

Sam Querrey – Rafael Nadal

Kei Nishikori – Roger Federer

Tio senaste vinnarna i Wimbledon

2018: Novak Djokovic

2017: Roger Federer

2016: Andy Murray

2015: Novak Djokovic

2014: Novak Djokovic

2013: Andy Murray

2012: Roger Federer

2011: Novak Djokovic

2010: Rafael Nadal

2009: Roger Federer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.