Gunnarsson: Domaren gjorde rätt men kunde varit smidigare

Uppdaterad
Publicerad

Efterspelet till Naomi Osakas seger i US Open var tråkigt att se tycker SVT:s tennisexpert Janne Gunnarsson.

– Publiken betedde sig inte schysst. Man tyckte verkligen synd om japanskan som inte kunde njuta av segerns sötma på rätt sätt, säger experten om det buandet som publiken gav när Osaka skulle fira sin första Grand slam-seger.

– Men det var sportsligt av Serena att be publiken att sluta att bua, säger Gunnarsson.

Men skälet till buandet var väl mångt och mycket Serenas eget?

Ja, hon tappade det, det var orutinerat av henne absolut. Hon kan ju reglerna. Tydligen såg hon inte coachen som coachade men det såg man ju på bilder att han gjorde, vilket han erkände efteråt. Hon tappade det helt. Domarna följde ju reglerna även om de kanske kunde gjort det lite smidigare genom att prata lugnt med Serena.

Williams kallade domaren för tjuv vilket gav straffet att hon tappade ett game till 5-3 i andra set. Efteråt på presskonferensen menade amerikanskan att hon behandlades annorlunda än vad män hade blivit i samma situation. Att domarna har större tolerans mot sådana kommentarer från herrspelare. Hon kallade till och med tennisen för sexistisk.

– Ja det är ju som hon kände det men domarna är väldigt rättvisa.

Kan det ändå ligga något i att man bedömer kvinnor som blir arga på ett annat sätt än män?

– Det är möjligt, det kan man diskutera. Vi har ju vissa herrspelare som beter sig oerhört illa, så det kan hon ha lite rätt i. Men nu gjorde hon ju fel när hon skrek till domaren så i det här fallet följde domarna reglerna, tycker Gunnarsson.

Gunnarsson vill trots allt rabalder kring Serena fokusera på vilken stor insats japanskan Osaka svarade för i finalen.

– Hon är en av få som kan hänga med i Serena Williams tempo. Och servandet var klockrent hela matchen. Hon visade inga nerver på slutet, när publiken buade på världens största centrecourt. Hon behöll lugnet. Det  var oerhört imponerande.

Osaka blev förste spelare från Japan, både på herr- och damsidan att vinna en Grand slam-titel.

– Det blev ju lite smolk i glädjebägaren det som hände men när det här smälter så kommer hon bli en oerhörd hjälte i Japan, säger experten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.