Foto: Bildbyrån

Halep första rumänska kvinnan någonsin i Wimbledon-final

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig tidigare har en rumänsk kvinna gått till final i Wimbledon. I dag blev före detta världsettan Simona Halep den första, efter att ha vunnit semifinalen mot ukrainskan Elina Svitolina i två raka set med siffrorna 6-1, 6-3.

Världssjuan Simona Halep mot världsåttan Elina Svitolina bäddade för en spännande semifinal i Wimbledon.  I stället blev det seger med två raka set för Halep som höjde sitt racket högt i skyn i en segergest efteråt.

Men enligt tennisstjärnan själv var matchen tuffare än den såg ut.

– Det var inte så lätt som poängen visar. Alla set var långa och jag kämpade hårt. Jag spelade med rätt taktik och var stark mentalt och fysiskt, säger Halep i segerintervjun på planen efter matchen.

Rumänskan som var världsetta inför säsongen och har kämpat sig tillbaka efter en ryggskada, har aldrig tidigare gått till final i Wimbledon. Hon är dessutom den första rumänska kvinnan någonsin att lyckas med bedriften (på herrsidan har Ilie Nastase tagit sig till final).

Hon har tidigare haft svårt att stänga de större matcherna i grand slam-turneringar, men i dag lyckades 27-åringen hålla nerverna i styr.

– Jag försöker vara positiv och ger inte längre upp. Jag vill vara den bästa versionen av mig själv och vinna varje match.

Vid ställning 5-3 i andra set fick Halep två matchbollar i egen serve. Första försöket slutade med en nätboll för rumänskan, men i andra försöket var det istället Svitolina som träffade nät och matchen var avgjord.

I finalen väntar Serena Williams som jagar sin 24:e grand slam-titel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.