Katarina Zavatska längtar efter fred i Ukraina samtidigt som hon förbereder sig för spel i Billie Jean King Cup. Foto: Bildbyrån

I krigets skugga: Ukraina spelar för sitt land

Uppdaterad
Publicerad

Det ukrainska laget möter USA på bortaplan i Billie Jean King Cup under påskhelgen. I potten finns en plats i finalspelet i november. De spelar för sitt folk som befinner sig i krig med Ryssland.

– Vi skulle byta bucklan mot fred i vårt land, säger Katarina Zavatska.

– Vi hoppas att vår match kommer att ge folk lite andrum från kriget även om det känns omöjligt. Vi ger kanske lite hopp och jag tror att det är viktigt att vi spelar, att vi kämpar och försöker vinna, säger kaptenen Olga Savchuk enligt Reuters. Flera familjemedlemmar finns kvar i krigets Ukraina.

Den ukrainska flaggan kommer att målas på banan i Asheville, North Carolina, och en tyst minut kommer att hållas för offren i kriget inför kvalspelets första omgång.

– Om vi skulle vinna finalen senare i år skulle vi hellre byta bucklan mot fred i vårt land, säger lagmedlemmen Katarina Zavatska.

Gemensam middag innan tävlingen

Även om det är en tävling så kommer den att genomföras under mer inkluderande former än vad som är normalt. Lagen kommer exempelvis att äta en gemensam middag före tävlingen, som innan namnbytet till Billie Jean King Cup hette Fed Cup, som avgörs på fredag och lördag.

– Som värdar försöker vi att få dem att känna sig välkomna och göra det på ett respektfullt sätt, väl medvetna om de svåra känslor som de brottas med till följd av kriget, säger Stacey Allaster, ordförande i det amerikanska tennisförbundet enligt ESPN.

De stora tennisorganisationerna och andra sponsorer kommer att ha samlat ihop runt en miljon dollar för Ukrainas sak under turneringen. Ukraina får klara sig utan sin bästa spelare, Elina Svitolina (25:a i världen), som har ryggproblem och ger lektioner för att stödja hemlandet.

Även om USA saknar flera nyckelspelare är laget stor favorit.

Fakta lagen USA – Ukraina:

USA:

Jessica Pegula (rankad 14)

Alison Riske (43)

Shelby Rogers (46)

Ukraina:

Dayana Yastremska (93)

Katarina Zavatska (201)

Nadiia Kichenok (846)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.