Iga Swiatek kommer inte till spel i Billie Jean Cup. Foto: BILDBYRÅN

Iga Swiateks känga till WTA: ”Inte säkert för vår hälsa”

Uppdaterad
Publicerad

Iga Swiatek, 21, kommer inte till spel i finalen av Billie Jean King Cup i november.

Ledsamt, menar den polska världsstjärnan som samtidigt skickar en känga mot ansvariga över tävlingskalendern.

”Jag är besviken”, skriver 21-åringen på Instagram.

8–13 november spelas finalen av tennisturneringen Billie Jean King Cup (tidigare Fed Cup), men publiken på plats får inte se den polska världsettan Iga Swiatek.

21-åringen hjälpte Polen att nå finalen i april tidigare i år men kommer inte att kunna närvara då hon spelar WTA Finals, en turnering där de högst rankade spelarna deltar, i Forth Worth, Texas, mellan 31 oktober och 7 november.

Billie Jean King Cup börjar alltså en dag efter WTA Finals – på andra sidan jordklotet.

”Jag tänkte igenom det och diskuterade med mitt team, men jag kommer inte kunna spela Billie Jean King Cup i Glasgow. Och det gör mig ledsen”, skriver Swiatek på Instagram.

”Jag är väldigt ledsen då jag spelar för Polen när jag har möjligheten och jag gör alltid mitt bästa. Jag är besviken över att tennisens styrande organ inte kom överens om något sådant enkelt som tävlingskalendern, vilket bara ger oss en dag att resa världen över och byta tidszon”.

”Kan orsaka skador”

WTA Finals arrangeras av WTA (damtouren) medan Billie Jean King Cup arrangeras av Internationella tennisförbundet (ITF).

”Den här situationen är inte säker för vår hälsa och kan orsaka skador. Jag ska prata med WTA och ITF för att få till en förändring. Situationen är inte bara svår för oss spelare, utan även för tennisfansen som stöttar vår sport”, avslutar Swiatek.

Ymers utbrott mot läktaren: ”Sök hjälp – gå till psykolog” (26 sept):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Ymer var rasande under måndagkvällens match. Foto: Discovery

Det här är Billie Jean Cup

Fed Cup, fram till 1995 känd som Federation Cup, är en lagtävling i tennis för damer, instiftad 1963 av International Lawn Tennis Federation (Internationella tennisförbundet). (Källa: Wikipedia:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.