Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör den förre tennisstjärnan Serhij Stachovskyj ge sin syn på om ryska och belarusiska idrottare ska få delta i OS nästa år. Foto: SVT/TT

IOK:s Rysslandsbeslut het OS-fråga i Ukraina: ”Bisarrt”

Uppdaterad
Publicerad

Diskussionerna om huruvida ryska och belarusiska idrottare ska få delta i OS nästa år går fortfarande heta, sedan Internationella Olympiska kommittén skjutit upp beslutet till efter sommaren.

Men bland idrottare i Ukraina är svaret glasklart.

– För mig är det bisarrt för de säger att idrottarna inte har med kriget att göra, men vi har sett många ryska idrottare som öppet stöttat den ryska armén och Putin, säger den förre tennisstjärnan Serhij Stachovskyj till SVT.

Många ukrainska idrottare har givit upp sina karriärer för att i stället försvara sitt land. Många idrottsanläggningar har förstörts i kriget, som redan har tagit över 200 idrottares liv.

– De är borta för alltid, säger Serhij Stachovskyj.

Idrott och politik

Under sin 19 år långa karriär låg Serhij Stachovskyj som bäst på 31:a plats på tennisens världsrankning.

När invasionen kom förra året beslöt Serhij att lämna familjen i Budapest, och gå in som frivillig i den ukrainska armén. Nu tillhör han ett granatkastarförband och har under våren stridit i Bachmut.

– Jag tror att mitt tåg har gått. När man håller i ett racket varannan månad kommer man inte i form, säger han.

OS-mästare stupade

Ivan Bidnjak var olympisk mästare i skytte. Liksom Stachovskyj återvände han från utlandet för att försvara Ukraina mot den ryska aggressionen. Han stupade i Cherson förra våren. För hans tränare Oleksandr Kaminskyj är det oacceptabelt att Ryssland ska få delta i internationella sportsammanhang.

– Hur ska en rysk idrottare som stödjer kriget ta medalj och sedan gå upp på samma prispall som en ukrainare? Det är inte möjligt, säger Kaminskyj till SVT.

KLIPP: Jakob Hedenskog, analytiker Centrum för Östeuropastudier var gäst i Sportspegeln och pratade om att tillåta ryska och belarusiska idrottare (2 februari 2023)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT/SVT

Idrottens sanktioner mot Ryssland och Belarus

När kriget i Ukraina bröt ut i februari 2022 beslutade en i stort sett enig idrottsvärld att helt eller delvis stänga av idrottare från Ryssland och Belarus från att tävla internationellt.

I slutet av januari i år meddelade Internationella olympiska kommittén att man vill ”försöka hitta en väg” för ryssar och belarusier att delta OS i Paris 2024 och OS i Milano/Cortina 2026.

IOK rekommenderar att idrottare från dessa länder ska få tävla som neutrala. Det innebär att flaggor inte får synas och att nationalsånger inte får spelas.

Något definitivt beslut om OS är dock inte taget. Flera problem återstår att lösa, bland annat kring kvalen.

Efter IOK:s svängning har bland annat bordtennis, fäktning, taekwondo, judo och golf hävt sanktionerna. Fler idrotter väntas följa efter.

Minst 250 ukrainska idrottare har dödats i det ryska anfallskriget. Ukraina hotar att bojkotta OS om Ryssland och Belarus får vara med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet