Gunnarsson: ”Davis Cup måste förändras”

Uppdaterad
Publicerad

– Jag är positiv till alla förändringar, säger SVT Sports expert Janne Gunnarsson.

Han pratar om tennisturneringen Davis Cup, som är på väg utför i en brant nedförsbacke och har förlorat sin glans.

Motdraget? Ett nytt kontroversiellt förslag från Internationella tennisförbundet som ska väcka liv i turneringen.

Sjunkande status och minskat intresse. Davis Cup har tappat sin gloria. Sedan tidigare har det experimenterats med kortare matcher, från bäst av fem set till bäst av tre, och snart kommer det ett nytt förslag från det Internationella tennisförbundet.

Det bygger på att likna den anrika cupen med fotbolls-VM och spela en kortare sammanhängande turnering efter säsongen – i stället för som nu där den löper över ett helt år.

Ett bra förslag, enligt SVT Sports expert Janne Gunnarsson.

– Jag är egentligen positiv till alla förändringar, även det här. Det är världens äldsta och största lagtävling, och det är viktigt att slå vakt om den, säger Janne Gunnarsson till SVT Sport.

Gunnarsson menar att det har gått inflation i Davis Cup. Att den spelas för ofta (varje år) och har tidigare föreslagit en förändring till vartannat år. Han är också positiv till att korta ner matcherna till bäst av tre set i stället för fem.

Kommer Federer blir det tufft

– Fem set är för utdraget. Det går mycket snabbare i dagens samhälle än tidigare. Det skulle vara bra framförallt för publiken, men också för spelarna. Som det är nu väljer toppspelarna bort turneringen, fortsätter Gunnarsson.

För det är en viktig turnering, menar experten.

– Det är jättekul att spela för sitt land, det var ju höjdpunkten och en ära. Rafael Nadal, Roger Federer och Novak Djokovic har alla vunnit för sitt land och man ser vilken glädje och stolthet det ger.

Just nu är Sverige utanför elitdivisionen och vad förändringarna skulle innebära för landslaget är oklart. I september möter Schweiz i ett playoff till högstadivisonen.

– Chanserna beror på vilket lag de kommer med. Kommer de med både Federer och Stan Wawrinka blir det väldigt tufft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.