Jonas Björkman blir ny tränare för Marin Cilic. Foto: Bildbyrån

Björkman ny tränare för Cilic

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Björkman blir ny tränare åt världspelaren Marin Čilić. Kroaten har nu en 14:e plats på ATP-rankingen. Björkman bekräftar samarbetet till SVT Sport.

”Det är alltid intressant att kliva in och hjälpa spelare som har en stor potential så det ska bli fantastiskt kul”, säger han.

Jonas Björkmans tweet

Jonas Björkman har tidigare varit tränare för den nyblivne OS-mästaren Andy Murray och nu väntar ett nytt hedersvärt uppdrag

Marin Čilić har som bäst varit rankad åtta i världen och har vunnit 14 titlar på ATP-touren, men ingen under 2016.

– Det är alltid intressant att kliva in och hjälpa spelare som har en stor potential så ska bli fantastiskt kul. Han har bra chans till att hota dem bästa.  Spelare som Murray och Djokovic har en högre lägstanivå så det är vårt främsta mål att förbättra.

Čilić frågade Björkman själv

Jonas Björkman och Marin Čilić känner varandra väl sen tidigare. De har tränat tillsammans på läger då svensken fortfarande var aktiv. 28-åringen kontaktade själv Björkman för att fråga om han ville bli hans tränare.

–  Han ringde själv och berättade varför han ville ha min hjälp och vad han tror att jag kan utveckla hos honom. Han tycker att jag har dem kvaliteterna som behövs för att jobba med hans aggresiva spel. Jag har också ett lugn som person som han gillar.

US Open väntar

Den 29 augusti börjar US Open i New York och Jonas Björkman anländer till teamet i nästa vecka. Han kommer då bara hjälpa till med smådetaljer och taktik.

– Det är för nära för att göra några stora förändringar. Men jag tror att han kan bli farlig. Han älskar den turneringen, vann för två år sen och gick till semifinal ifjol. Har man någon gång spelat bra i en tävling så brukar man få en känsla av att man har kommit hem, säger Björkman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.