Kanadas Davis Cup-lag var galet av lycka efter den första vinsten i turneringen som arrangerats sedan år 1900. Foto: TT

Kanada tog första Davis Cup-titeln: ”Stort ögonblick för landet”

Uppdaterad
Publicerad

Kanada vann för första gången Davis Cup. I finalen i Malaga besegrade man Australien.

– Det är det bästa ögonblicket inom tennisen i mitt liv. Det är så många känslor just nu. Vi har alla drömt om det här ögonblicket, säger Felix Auger-Aliassime i intervjun från banan.

– Förutom Vasek (Pospisil) har vi vuxit upp tillsammans sedan vi var sju, åtta år och drömt om att få vinna den här typen av matcher, att få vinna Davis Cup. Det är vad tennis handlar om och ett stort ögonblick även för landet, fortsätter Auger-Aliassime.

Historiska idrottsminuter för Kanada

Davis Cup-vinsten kom bara några minuter innan Alphonso Davies nickade in Kanadas första mål i fotbolls-VM-sammanhang någonsin, detta mot vice världsmästaren Kroatien, redan efter en dryg minut.

Det var några historiska idrottsminuter för Kanada på två olika kontinenter.

När Felix Auger-Aliassime besegrade Australiens Alex de Minaur med 6-3,6-4 hade Kanada ointagliga 2-0 eftersom formatet är bäst av tre matcher.

I den första singeln hade Denis Shapovalov vunnit mot Thanis Kokkinakis med 6-2,6-4.

Turneringen har arrangerats sedan år 1900.

Sverige kommer att få möta  Bosnien/Hercegovina i kvalet till Davis  Cup-slutspelet. Matchen kommer att spelas på hemmaplan, plats ännu inte bestämd, första helgen i februari 2023.

Till nästa års slutspel har Spanien och Italien fått var sitt wildcard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.