Daniil Medvedev. Foto: Bidbyrån

Klart: Ryssar får spela Wimbledon

Uppdaterad
Publicerad

Förra året förbjöds de från att vara med på grund av kriget i Ukraina.

I år är ryssar och belarusier välkomna att spela grand slam-turneringen Wimbledon.

”Det här var ett otroligt svårt beslut”, säger Ian Hewitt, ordförande för All England Club.

Beslutet innebär bland annat att superstjärnor som ryske Daniil Medvedev och belarusiska Aryna Sabalenka välkomnas till gräsklassikern i London.

”Vi kommer att acceptera ryska och belarusiska idrottare så länge de tävlar som neutrala”, skriver arrangören i ett uttalande.

Vidare skriver arrangören att spelarna får delta om de uppfyller vissa villkor, bland annat att de inte uttrycker stöd för den ryska invasionen av Ukraina. Spelare som på något sätt finansieras av Ryssland eller Belarus (inklusive sponsring från länderna) stoppas fortsatt.

”Fortsätter att fördöma”

All England Club, som arrangerar turneringen, meddelar även att de fört samtal med den brittiska regeringen innan beslutet fattades.

”Det här var ett otroligt svårt beslut, som det inte har tagits lätt på eller utan stor hänsyn till de som påverkas av det”, säger Ian Hewitt, ordförande för All England Club och fortsätter:

”Vi fortsätter att fördöma den ryska illegala invasionen och vårt helhjärtade stöd förblir med det ukrainska folket”.

Hewitt meddelar även att de kan vidta nya åtgärder om situationen förändras.

IOK öppnade

Beslutet kommer samma vecka som Internationella olympiska kommittén (IOK) på nytt öppnat dörren för en rysk och belarusisk återkomst till idrotten.

Tennisen sticker ut som en av få idrotter som inte helt stängt av idrottare från dessa länder. Lagtävlingarna Davis Cup och Billie Jean Cup har varit undantag, precis som Wimbledon tidigare.

Det ledde till en konflikt med ATP och WTA-tourerna som inte delade ut några rankningspoäng till spelarna i Wimbledon.

Wimbledon spelas mellan 3 och 16 juli.

ARKIV: Starka reaktioner mot IOK efter OS-beskedet (1/2)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.