Foto: Bildbyrån

Leo Borg kan nå ATP-touren för första gången

Uppdaterad
Publicerad

För en månad sedan säkrade Leo Borg sin största seger i karriären. Nu belönas tennistalangen med ett wild card till kvalspelet i Andalucia Open – en chans att slå sig in på ATP-touren för första gången.

– Folk bedömer mig allt mer efter min tennis och fokuserar inte bara på att jag är Björn Borgs son, säger 18-åringen till det internationella tennisförbundet.

I slutet på februari vann Leo Borg juniorturneringen i Porto Alegre, Brasilien, när han besegrade amerikanen Bruno Kuzuhara i finalen.

– Det var den största turneringen jag vunnit i hela mitt liv så det betydde mycket och jag vet att min pappa var riktigt glad över att se mig spela, säger Borg, som nu klättrat till tolfte plats på världsrankningen för juniorer.

Och framgången i Brasilien har nu gett resultat.

”Känner mig förberedd”

18-åringen har belönats med två wild cards. Ett till challengerturneringen i Marbella, som drar igång idag. Det andra till kvalspelet i Andalucia Open som avgörs på samma ort med start på söndag. Går det riktigt bra där kan Borg alltså nå huvudrundan i en ATP-turneringen för första gången.

– Jag känner mig förberedd och jag vet att jag kan spela bra och mäta mig mot de här stora killarna och jag ser fram emot att göra det. Det här är mer en möjlighet än något annat. Jag känner ingen press, jag är bara spänd på att se vilken nivå jag är på just nu, säger Borg.

Andalucia Open avgörs på Club de Tenis Puente Romanos – en tennisklubb med särskild koppling till namnet Borg. Björn Borg, med bland annat elva Grand Slam-titlar på meritlistan, var tennisklubbens första manager när den öppnade 1979.

”Kommer följa mig hela livet”

Att Leo Borg är just Björn Borgs son lär därför få extra mycket uppmärksamhet den här veckan.

– Jag vet att det kommer följa mig hela mitt liv, åtminstone när jag spelar tennis, så det är ingen stor grej för mig. Jag har aldrig tänkt på det särskilt mycket eller sett på det som något jobbigt. Det är något jag bara hanterar, säger Borg.

KLIPP: Björn Borg leder Sverige till historisk seger 1975

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.