Mikael Ymer under Australian Open Foto: Bildbyrån

Motståndartränaren om Mikael Ymer: ”Framgången är bra för svensk tennis”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ett svenskmöte i nästa omgång av Australian Open. Mikael Ymer möter Karen Chatjanov vars tränare är svenske Fredrik Rosengren.

Den 23-årige ryssen är högre rankad men trots det inte favorit enligt Rosengren.

– Det här är en match att ta på fullaste allvar. Det Mikael har presterat är bra för svensk tennis, säger Rosengren.

21-årige Mikael Ymer utklassade japanen Yasutaka Uchiyama i första omgången i Australian Open. Segern betydde att han har säkrat minst 843 000 kronor i prispengar i Melbourne. Skulle han skrälla mot 16-seedade ryssen Karen Chatjanov i andra omgången lämnar svensken Melbourne med minst 1,2 miljoner kronor.

En svensk tränar motståndaren

Chatjanov tränas sedan i december av svenske Fredrik Rosengren – före detta svensk förbundskapten och Mikael Ymers storebror Elias förre tränare. Det är naturligt att Rosengren därför har extra bra koll på hans adepts motstånd.

Australian Open

– Det är ingen fördel att jag känner väl till Mikael. Karen måste spela så bra som möjligt för att kunna ta vilken motståndare som helst. Det gäller att sköta sitt och hantera pressen. Karen måste prestera på topp, säger Rosengren till SVT Sport.

Vad såg du av Mikael Ymer i förra omgången?

– Jag såg inte mycket då vi spelade samtidigt. Men jag har följt Mikael i många år. Han har tagit ett kliv. Framför allt flyttat upp positionerna närmare baslinjen och servar bättre än tidigare. Det Mikael har presterat är bra för svensk tennis, säger Rosengren.

Brandröken inte längre något problem

Den senaste tiden har bränderna i Australien varit en världsnyhet. Men efter en tid av katastrofläge, så kom till slut regnet. Regnet blev räddaren i nöden för många levande varelser, men också för turneringen.

– Nej, vi märker ingenting. Vi har inte varit här så länge. Det har varit värre för de som varit här längre. Men det senaste regnet gjorde susen. Det är fruktansvärt det som har hänt här, avslutar Rosengren.

KLIPP: Tsitsipas besväras av hosta – andades in brandrök (18 januari 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet