Rafael Nadal blev utslagen på gruset i Monte Carlo. Foto: TT

Nadal fick bita i gruset i Monte Carlo

Uppdaterad
Publicerad

Det hör inte till vanligheterna att Rafael Nadal förlorar på grus. Men i kväll hände det i Monte Carlos kvartsfinal. Den ryske världsåttan Andrej Rublev vann med 6-2,4-6,6-2.

– Jag är i chock. Det är en legendar, speciellt på grus, och att kunna göra det mot honom. Det är så speciellt. Jag vet knappt vad jag ska säga. Kan knappt förstå att jag hamnat i den är situationen efter en match med Rafa, säger en hostande Rublev till Eurosport direkt efter matchen i mörkret. 

Rublev fick slita för vinsten. När Nadal tog andra set, bland annat efter att ha mirakelräddat en smash som gav honom 4-4, trodde nog de flesta att ryssen var nedbruten och knäckt. Men icke. Rublev bet ifrån. Vid 2-1 i tredje set kom matchens längsta duell med 35 slag över nät och det var Nadal som fick vila över knäna för att återhämta sig.

Vann 5-1-gamet på 70 sekunder

Ett par av gamen tog över elva minuter där initiativet svängde fram och tillbaka. När Rublev gick fram till 5-1 i sista set tog det gamet bara 70 sekunder och det såg uppgivet ut i Nadals loge där följet hade svarta munskydd och var insvepta i täckjackor i den kyliga Monaco-kvällen.

När sedan Nadal slog ut matchbollen gick Rublev ner på knä, tackade en besviken Nadal snabbt framme vid nät, och satt ett lång stund under en handduk för att låta känslorna sjunka in.

Nadal har elva titlar i Monte Carlo.

Rublev får nu möta norrmannen Casper Ruud i semifinalen. I den andra möts skrällbritten Daniel Evans och Stefanos Tsitsipas.

ARKIV: Stefano Tsitsipas vände och vann – skrällde mot Rafael Nadal i Australian Open (17 februari 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.