Segervrål från Rafael Nadal som kan ta sin 13:e titel i Paris. Foto: TT

Nadal vann efter tiebreakslut – jagar sin 13:e titel

Uppdaterad
Publicerad

Rafael Nadal fick motstånd av Diego Schwartzman i det tredje setet men vann semifinalen i Franska öppna i Paris med 6-3,6-3,7-6(7-0). På söndag kan den spanske gruskungen ta sin 13:e titel i Paris och öka på sitt rekord på Roland Garros.

– Det är alltid speciellt att spela i Paris och att ha nått en ny final är speciellt, säger Nadal från centercourten Philippe Catrier.

Matchen tog 3.12, betydligt längre tid än vad det såg ut att bli i mitten av tredje set.

– Jag började missa och han fick in en del fina poäng och slutet blev riktigt besvärligt. Jag visste att det skulle bli tufft eftersom jag fick stryk för två veckor sedan, säger Nadal efter den tuffa avslutningen fram till tiebreaket.

När de möttes i Nadals comebackturnering i Rom, också det på grus, för ett par veckor sedan överraskade Schwartzman med att vinna kvartsfinalen.

När Diego Schwartzman, namngiven efter fotbollsguden Diego Maradona 1992, utnyttjade sin andra breakboll vid 1-3 i tredje set tände både han och publiken till. Den ensidiga matchen fick helt plötsligt nerv. Det avslutande setet gick till tiebreak sedan Schwartzman blivit pånyttfödd och Nadal började missa. Där tog det dock stopp för argentinaren.

Nadals 99:e seger i Paris

Nadal tog hem tiebreaket med 7-0 och kunde sträcka händerna i luften och vråla ut sin lättnad och glädje. Det var Nadals 99:e seger på Roland Garros.

I början av tredje set hade argentinaren, som spelade en femtimmarsmatch mot Dominic Thiem i onsdags, grälat med domaren och visat frustration. Då verkade slutet bara några minuter bort men matchen ändrade helt plötsligt skepnad och gamen blev utdragna och spännande.

I finalen väntar antingen världsettan Novak Djokovic eller Stefanos Tsitsipas.

KLIPP: 19-åriga Iga Swiatek stod för en stor skräll i Franska öppna (8 oktober 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.