Naomi Osaka slog Victoria Azarenka i US Open. Foto: Seth Wenig/AP/TT

Naomi Osaka tog ny US Open-titel: ”Hade varit pinsamt att förlora på en timme”

Uppdaterad
Publicerad

Naomi Osaka vann sin tredje Grand Slam titel efter att ha besegrat vitryskan Victoria Azarenka med 1-6,6-3,6-3. I det andra setet hade Azarenka en gameboll till att gå fram till 3-0 och koppla ett rejält grepp om matchen.

– Det hade varit alldeles för pinsamt att förlora finalen på mindre än en timme, förklarar Osaka vändningen.

Det började tufft för den 22-åriga japanskan i US Open-finalen. Hon förlorade det första setet mot belarusiskan Victoria Azarenka med 1-6 – men Osaka kom tillbaka och vann de efterföljande två seten med 6-3, 6-3.

Efter 1 timme och 53 minuter kunde hon fira sina andra US Open-titel.

– Det var en väldigt tuff match för mig, säger en glad Osaka efter matchen.

Osaka hade fyra breakbollar till att gå fram till 5-1 i skiljeset – i stället bröt Azarenka tillbaka och hade utjämnat när hon servade vid ställningen 3-4, då Osaka återigen kunde vända på tillställningen som hade trollbundit en publik på 23700 – om det varit tillåtet med publik på plats.

– Det gillade jag inte, säger Osaka om den nästan tomma Arthur Ashe-stadion.

22-åringen vann sin första Grand Slam-titel för två år sedan vid just US Open, då hon besegrade Serena Williams. Förra året följde hon upp med sin andra titel när hon vann Australian Open.

”Hoppas vi möts i fler finaler”

För hennes finalmotståndare, 31-åriga Azarenka, var det första chansen till en Grand Slam-titel på sju år. Belarusiskan vann Australian Open 2012 och 2013.

– Hoppas att vi möts i fler finaler, säger Azarenka till Osaka efter matchen.

Osaka är ny världstrea (från nionde) och Azarenka lyfter till 14:e (från 27:e) när nästa ranking kommer ut på måndag. Bara två av världens åtta högst rankade spelare deltog i damklassen på grund av coronaviruset.

I semifinalen slog Azarenka ut Serena Williams, som jagar sin 24:e Grand Slam-titel i singel – vilket skulle innebära en tangering av Margaret Courts rekord.

DOKUMENT: Azarenkas väg till finalen – sju svåra år ligger bakom

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.