Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För tionde gången vann Novak Djokovic Australian Open. Hans 22:a grand slam-titel. Foto: TT

Novak Djokovic vann Australian Open – tangerar Rafael Nadals rekord

Uppdaterad
Publicerad

För 15 år sedan vann Novak Djokovic sin första Australian Open-titel, som även hans första grand slam.

I dag tog han sin tionde – efter att ha besegrat Stefanos Tsitsipas i tre raka set.

– Det här är nog den största segern i mitt liv, säger Djokovic efter matchen.

En gång tidigare hade Stefanos Tsitsipas varit i en grand slam-final, i Franska mästerskapen 2021. Då blev det förlust mot Novak Djokovic.

Söndagens final i Melbourne slutade på samma sätt. Djokovic vann därmed sin 22:e grand slam-titel och tionde i Australian Open. De 22 titlarna gör att han nu tangerar Rafael Nadal för rekordet över flest grand slam-segrar på herrsidan.

Australian Open

Han tar också klivet upp som ny världsetta och var rörd efter segern. Mycket med tanke på att han inte fick delta förra året och att han genomgått stora skadebekymmer senaste veckorna.

– Det här är nog den största segern i mitt liv med tanke på omständigheterna, att jag inte spelade här förra året. Jag vill tacka alla som fick mig att känna mig välkommen och bekväm att vara här i Australien. Det finns en anledning till att jag har spelat min bästa tennis här på Rod Laver Arena, säger han.

Efteråt hyllade han Tsitsipas.

– Vi är kommer från två små länder som inte har så stor tennistradition. Vi hade inte så många att se upp till, så uppmaningen till alla som tittar är att drömma stort för allt är möjligt och låt ingen ta bort din dröm. Det spelar ingen roll var du kommer ifrån. Ju mer utmaningar du har på vägen, desto starkare blir du, säger Djokovic.

Bröt serven tidigt

Redan i grekens andra servegame i söndagens final visade Novak Djokovic att han var ute efter att vinna sin tionde titel i Australian Open. Serben bröt Tsitsipas serv och vann första set med 6–3.

I andra var det jämnare, men även där gick Djokovic vinnande i tiebreak – efter att ha räddat en setboll vid underläge 5–4.

Tsitsipas fortsatte att hota och tog även tredje set till tiebreak. Där visade återigen 35-årige Djokovic sin rutin och stjärnglans. Han vann tiebreaket med 7–5 och setsiffrorna skrevs till 6–3, 7–6, 7–6 och kunde fira i en kokande Rod Laver Arena i Melbourne.

KLIPP: Belarusiskan Aryna Sabalenka vann sin första grand slam (28 januari 2023)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aryna Sabalenka

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet