Olika bud om straffsatsen för meldonium

Uppdaterad
Publicerad

Maria Sjarapova var omedveten om vilken form av bestraffning som kommer att följa på det positiva dopningstestet. Det råder olika bud på hur lång en högst trolig avstängning kommer att bli efter bruk av meldonium. Allt från ett till fyra år. En annan som följer den här utvecklingen är den svenska löparstjärnan Abeba Aregawi.

Enligt AP säger Wada-chefen Craig Reddie att det normalt är ett års avstängning.

På The Telegraph anger man att det ska vara två år för omedvetet bruk av meldonium och fyra år vid medvetet.

Sjarapova kommer inte att begära att B-provet ska testas.

Det har fullkomligt exploderat med meldoniumfall efter att preparatet blev förbjudet 1 januari i år. Förra veckan åkte löparstjärnan Abeba Aregawi fast för just meldonium.

– Man kan säga att det här är den allvarliga typen av dopning, den är jämförbar med anabola steroider och erytropoetin – så kallad epo-dopning. Det kan ge straff upp till fyra år, säger docenten Bo Berglund, medicinskt ansvarig i Sveriges Olympiska Kommitté, till SVT Sport.

Han satt själv satt med i Wadas listkommitté när det beslutades att meldonium skulle hamna på antidopningsorganisationens lista över förbjudna preparat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.